Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acollirà demà la presentació de l’Any Puig i Cadafalch a Catalunya

Escoltar

Mataró acollirà demà la presentació de l’Any Puig i Cadafalch a Catalunya

L’acte comptarà amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila



El programa d’activitats de l’Any Puig i Cadafalch, que durant el 2017 es farà arreu de Catalunya, es presentarà demà dimecres 14 de desembre. Mataró, com a ciutat que va veure néixer el destacat arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch, actuarà com a amfitriona de l’acte que es farà al Saló de Sessions de l’Ajuntament i que comptarà amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, així com l’alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernàndez.


 

La presentació començarà a les 10 h i després de les intervencions institucionals, els comissaris de l’Any Puig i Cadafalch Eduard Riu i Mireia Freixa presentaran el calendari d’activitats que es farà a Catalunya i la imatge de l’Any, respectivament.

 

Finalitzada la presentació, la comitiva es desplaçarà a la Casa Coll i Regàs per visitar aquest important edifici del modernisme català i mataroní, obra de Puig i Cadafalch de l’any 1898.

 

Des del gener i fins al desembre tindrà lloc un ampli ventall d’activitats a diferents poblacions de tot Catalunya com ara conferències, visites, rutes guiades, exposicions, seminaris, espectacles, etc. Mataró serà una de les ciutats punteres pel que fa a la programació. L’obertura institucional de l’Any Puig i Cadafalch a Mataró serà una conferència que es farà el 19 de gener de 2017 al Saló de Sessions de l’Ajuntament.

 

El programa de Mataró s’ha confeccionat a partir d’una comissió encapçalada per la Direcció de Cultura  de l’Ajuntament de Mataró i amb la col·laboració d’entitats i institucions de l’àmbit cultural de la ciutat, així com dels ajuntaments d’Argentona, Canet de Mar i Òrrius.

 

 

Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956)

 

Il·lustre mataroní, Josep Puig i Cadafalch és un dels referents del modernisme català, conegut entre d’altres pels edificis de la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona. De la seva obra a Mataró en destaca la reforma del Saló de Sessions de l’Ajuntament i la decoració de l’enteixinat del sostre, l’edifici d’El Rengle de la plaça Gran, la botiga La Confianza, així com la Casa Parera i la Casa de les Sisternes. També va ser especialista en l’art romànic, sent el promotor de les excavacions d'Empúries a partir del 1908.

 

Puig i Cadafalch va combinar la seva faceta d’arquitecte amb la de polític, exercint la política com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts Espanyoles, diputat provincial, i finalment com a president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924).

 

El proper any 2017 se celebra una doble efemèride, la del 150 aniversari del seu naixement i la del centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.