Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acollirà la 2a Sepsis Challenge amb 77 quilòmetres de ciclisme solidari

Escoltar

Mataró acollirà la 2a Sepsis Challenge amb 77 quilòmetres de ciclisme solidari

La cursa es farà el 16 d’octubre i s’ha presentat avui, Dia Mundial de la Sèpsia



Aquest matí s’ha presentat la 2a Sepsis Challenge, l’únic esdeveniment solidari del país sobre aquesta malaltia i l’única activitat ciclo turista que s’organitza a la ciutat de Mataró. La prova esportiva s’ha presentat avui, Dia Mundial de la Sèpsia, a l’Ajuntament de Mataró amb la participació del regidor d’Esports, Josep M. Font; el gerent del Consorci, Ramon Cunillera; el cap de Servei de Cures Intensives de l’Hospital de Mataró, especialista en sèpsies, i promotor de la “Sepsis Challenge”, Juan Carlos Yébenes; i la pediatra de Sant Joan de Déu i de la Fundació Bernat Gavarró i coordinadora del codi d’emergències pediàtric en sèpsia greu, Elisabet Esteban.




En la 1a edició hi van participar prop de 400 persones i van col·laborar una dotzena d’empreses i institucions. Per estimular la participació i superar les xifres de la 1a edició, cadascun dels quatre caps de setmana que hi ha fins al 16 d’octubre, data en què se celebra la cursa, tindrà lloc una “cronoescalada” per un dels ports de muntanya que formen part del circuit.




La sèpsia és una resposta inflamatòria molt intensa generada pel cos humà davant una infecció agressiva. Quan és molt greu augmenta el risc de mort mitjançant la lesió d’altres òrgans que no estaven afectats inicialment. L’any passat va ser responsable de l’ingrés hospitalari de més de 22.700 persones a Catalunya (500 d’elles menors de 16 anys), i va causar 4.000 morts, més que els infarts i els ictus junts.






Cursa solidària




La sèpsia greu és una malaltia molt comú, però poc coneguda. Promoure el seu coneixement és l’objectiu de la Sepsis Challenge, una iniciativa ideada per metges de l’Hospital de Mataró, amb vocació d’esdevenir una cita solidària d’abast nacional.




La recaptació va en benefici de la recerca sobre sèpsia realitzada a l’Hospital de Mataró –referent a Catalunya en aquesta línia d’investigació– i a la Fundació Sant Joan de Déu-Memorial Bernat Gavarró i Ventura, que promou la formació contínua dels professionals sobre aquesta malaltia.




Detectar precoçment aquests malalts permet controlar ràpidament la infecció i donar suport als òrgans lesionats: aquest és el desafiament assistencial ─the sepsis challenge─ per poder reduir la mortalitat per sèpsia.




Els factors claus són la rapidesa i la coordinació entre els diferents equips sanitaris, sobretot entre els serveis d’urgències i les unitats de cures intensives. Per això, el Catsalut va posar en marxa l’any passat un nou codi d’emergències mèdiques per a la sèpsia greu, que compta amb una important participació del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), entitat que col•labora molt activament en la Sepsis Challenge assumint el dispositiu preventiu de seguretat.




La marxa s’iniciarà el 16 d’octubre amb sortida i arribada al TecnoCampus Mataró-Maresme. El recorregut, que passa pels principals ports de muntanya de la Serra de Marina, té una distància de 77 km amb un desnivell acumulat de 1.350 m. Tot i ser una marxa de dificultat mitja ofereix dos “escapaments”: un circuit de 34km, i un altre de 49km perquè hi puguin participar diferents nivells de dificultat. Tota la informació es pot consultar a www.sepsischallenge.cat




Un any més, el punt fort de la marxa és la“cronoescalada”del tram final, al Cim d’Òrrius (392 m), de 4,2km i que posarà a prova la resistència dels participants. L’any passat només es cronometrava aquest tram. Enguany, però, es cronometrarà tot el circuit mitjançant l’aplicació de mòbil STRAVA.




Cadascun dels quatre caps de setmana fins al dia de la Sepsis Challenge, s’organitzarà una “cronoescalada” en un dels ports de muntanya que formen part del circuit. La informació sobre aquests convocatòries setmanals es difon a través de www.facebook.com/SepsisChallengeCat






Participació i donacions




A banda de les inscripcions dels esportistes, també s’ofereix la possibilita de participar amb 50 € i poder obtenir el mallot commemoratiu o fer donatius o patrocinis a través del departament de comunicació i responsabilitat social del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM).




El CSdM, a través del seu programa de Responsabilitat Social, i l’Ajuntament de Mataró,a través de les regidories d’Esports i de Salut, organitzen aquest esdeveniment amb el suport tècnic de l’empresa SportsPeople, del TecnoCampus i del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM). Hi col•laboren l’Ajuntament d’Òrrius, el Col·legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, les empreses ARCASA, TACTIC, Nissan-Maresmauto, NutriSport, Recuperacions Empordà i Veri. Finalment, també col•laboren en la difusió les botiges especialitzades SBR, onVelo, Doctore i BikingPoint i Bicilink.com




La 2a Sepsis Challenge forma part del calendari Mou-te amb cor, una iniciativa de l’Ajuntament de Mataró que aglutina caminades, curses i proves esportives que tenen una causa solidària al darrera.