Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra la Diada Nacional amb actes culturals, institucionals i lúdics

Escoltar

Mataró celebra la Diada Nacional amb actes culturals, institucionals i lúdics

La conferència del 9 de setembre va a càrrec de l’escriptor i filòleg Jordi Amat



La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb diferents activitats institucionals, lúdiques i culturals el proper divendres i durant tot el cap de setmana. 




El programa d’actes de l’Onze de Setembre començarà divendres 9 de setembre amb la conferència “Reconstruir el país de nou” a càrrec de l’escriptor, filòleg i crític literari, Jordi Amat. La programació continuarà dissabte 10 de setembre amb la Mostra de Cultura Popular i una ballada de sardanes i acabarà diumenge amb la XXII Cursa Popular 11 de Setembre i l’Ofrena floral a Rafael Casanova.






Mostra de Cultura Popular




El 10 de setembre se celebra una nova edició de la Mostra de Cultura Popular on la ciutadania pot veure la feina que fan diferents entitats culturals del país, però també per gaudir de les tradicions populars catalans des de diferents àmbits. En aquesta edició el flabiol i la construcció d’imatgeria festiva seran els protagonistes.




La Mostra se celebrarà durant la tarda i nit del dissabte 10 de setembre amb activitats paral·leles a la plaça de l’Ajuntament i a la plaça Gran. També hi haurà una conferència al Museu de Mataró, a les 17.30 h, a càrrec de Rafel Mitjans i Teresa Soler sota el títol “El flabiol a Mataró”.




A la plaça de l’Ajuntament, des de les 17.30 h fins a les 21 h es faran tallers de danses tradicionals catalanes (sardanes, balls de plaça, ball de bastons i una demostració del ball de Cavallets mataroní) i un taller de foc. També durant tota la tarda, petits i grans podran gaudir d’un espai de jocs gegants de fusta. Per la seva part, i15 Associació Cultural i La Vella Verda oferiran una demostració de construcció d'imatgeria festiva: gegants, capgrossos i altres.




La plaça Gran acollirà l’Espai de música tradicional i l’Espai de contes. A les 17.30 h i a les 19.30 h, Titelles Guinyol Didó representarà el conte “L’ogre”. A la mateixa plaça Gran, des de les 17.15 h fins a les 20.30 h, l’Escola Municipal de Música de Mataró oferirà un taller de música tradicional, mentre que a les 18.30 h hi haurà un concert de flabiol a càrrec del grup Els Perdigots.




La darrera activitat de la Mostra de Cultura Popular serà el concert a la plaça de l'Ajuntament del grup mataroní d’arrel tradicional La Coixinera, que presentarà el seu nou disc “Sons de Festa: Les Santes”. Aquest treball repassa les diferents músiques que sonen durant la festa major mataronina i està coproduït per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.




La Mostra de Cultura Popular és possible gràcies a la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Mataró, l’Agrupació Sardanista Santa Anna, Colles Sardanistes “Repuntejant”, la Federació d’Entitats sardanistes de Mataró, l’Associació Cultural La Barram, l’Entitat Folklòrica Catalana de Mataró, l'Associació cultural i d'esbarjo Mestres del Gai Saber, la Colla de Diables de Mataró, l'I15 Associació Cultural i La Vella Verda.




El mateix 10 de setembre, a les 19 h a la plaça de Santa Anna, està prevista una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Iluro.






Cursa i acte institucional




El primer acte de la Diada Nacional de Catalunya és la XXII Cursa Popular 11 de Setembre, organitzada pel Centre Atlètic Laietània i Gestió Esportiva del Maresme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró. La sortida és a les 9 h des del TecnoCampus i aquesta cursa popular, amb una distància de 10 km, fa el recorregut pels carrers de Mataró. Una de les novetats d’enguany és que la cursa és solidària amb Càritas Interparroquial de Mataró de forma que 1 € de cada inscripció es destina a aquesta entitat.




L’Ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.




L’acte començarà amb la interpretació del tema “El cant del poble” amb lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. A continuació, el consistori farà la primera ofrena i li seguiran els rams i discursos de les entitats i col·lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics. Tot seguit, el Cor Madrigalista interpreta “Els Segadors” i l’entitat Mestres del Gai Saber tornarà a fer el ball d’homenatge a Joan Serra. Aquesta dansa, que es va ballar per primera vegada l’any passat, és una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra que es basa en la polca dels balls de gitanes. Està interpretada per una flabiolaire i ballada per dos dansaires.