Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró constitueix la Taula de treball sobre Benestar Animal

Escoltar

Mataró constitueix la Taula de treball sobre Benestar Animal

Aquest òrgan és un espai de debat i reflexió entorn la tinença responsable d’animals



La Taula de Benestar Animal de Mataró es va reunir per primera vegada el passat 27 de setembre al Centre Cívic Cabot i Barba. Aquesta taula ha de ser un espai de debat i reflexió en relació a la tinença responsable d’animals domèstics, els beneficis psicosocials i els riscos i inconvenients a l’entorn públic dels animals de companyia. També ha de servir per reflexionar sobre aspectes relacionats amb el benestar animal i la biodiversitat de la fauna urbana de Mataró.




En el Ple del 4 de febrer de 2016, l’Ajuntament va acordar aprovar la proposta de resolució sobre la creació d’una taula de treball sobre benestar animal. A posteriori, el 9 de març del 2016, el Consell Municipal de Salut va acordar per unanimitat crear aquest òrgan de treball.




El passat 27 de febrer es va constituir aquesta Taula de treball sobre Benestar Animal que té les següents funcions:




-Elaborar l’Ordenança reguladora de la protecció, control i Tinença d’animals.




-Fer propostes de millora en l’àmbit de civisme per disminuir les molèsties ocasionades per els animals domèstics a la Via Pública.




-Analitzar i proposar mesures de millora dels serveis en l’àmbit dels animals de companyia.




-Donar a conèixer i millorar la sensibilització cap a la vesant psicosocial i terapèutica amb animals de companyia.




-Millorar les habilitats i competències de les persones tenidores d’animals de companyia.




-Estudiar la biodiversitat de la fauna urbana de Mataró.




-Proposar millores pel coneixement ciutadà sobre els gossos de treball per garantir la seva acceptació i respecte.




-Garantir l'accés públic dels gossos d'assistència, així com el coneixement real de les seves funcions, drets i obligacions dels seus usuaris i Instructors.




Després de convidar a diferents persones especialistes en la matèria, així com a entitats i associacions relacionades, han manifestat la seva voluntat de participar en aquesta taula les següents entitats:




- El Col·legi Oficial de Biòlegs


- L’Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona.


-L’Il ·lustre Col·legi Oficial d’Advocats de Mataró.

 

- El Cos de Mossos d’Esquadra. Cap ABP Mataró, Regió Policial Metropolitana Nord

 

-La  Policia Local.

 

- El SEPRONA de la Guàrdia Civil de Premià de Mar.

 

- El Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 

- La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i més concretament la coordinació dels Estudis de Postgrau Universitari d’Instrucció Canina.

 

-ITCAN, Intervencions Assistides amb Gos.

 

-SPAM i la Fundació Daina.  

 

-Un expert en educació canina.



El regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo, presideix la taula que es reunirà dos cops cada any i que pot augmentar en el nombre de representants.


De la primera reunió ha sortit el compromís d’aportar idees per ser estudiades i incloses, en la mesura del possible, en la nova Ordenança Reguladora de la protecció, control i tinença d’animals. Entre les primers aportacions es va recollir fer un estudi de la fauna urbana de la ciutat i descartar el cens genètic d’animals domèstics.




Igualment al llarg del debat, es va posar de manifest que cal una major formació per millorar la cultura relativa al gos en els tenidors d’animals. També fer accions comunicatives per fomentar el civisme i l’adquisició responsable dels animals de companyia. En aquesta darrer punt, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona va comentar que han publicat recentment una guia d’adquisició responsable d’animals de companyia. També es va valorar la possibilitat que la ciutat disposi d’espais per a la socialització dels gossos.