Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró dóna suport a les 27 persones de la UAB encausades per defensar una universitat pública, gratuïta i de qualitat

Escoltar

Mataró dóna suport a les 27 persones de la UAB encausades per defensar una universitat pública, gratuïta i de qualitat

La Junta de Portaveus, celebrada el 28 d’octubre, va aprovar una declaració institucional per donar suport a les 27 persones de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) encausades per haver defensat una universitat pública, gratuïta i de qualitat. El text, que va ser presentat per la CUP, va ser aprovat amb els vots favorables del PSC, CiU, ERC, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA, els vots negatius de Ciutadans i el PP i l’abstenció de PxC. 




El text íntegre de la proposta, que es va donar compte al Ple del 3 de novembre, és el següent:




“El 17 d’abril de 2013 més de 200 estudiants de la UAB van iniciar una tancada al Rectorat de la Universitat perquè s’apliquessin unes mocions aprovades democràticament pel Claustre de la Comunitat Universitària, el major òrgan decisori de la Universitat. Aquestes mocions demanaven, entre d’altres, que la UAB desobeís la pujada de taxes del 66% i que s’establissin títols especials de transport públic pels estudiants de la UAB (T-UAB), en el marc de la campanya de protesta contra les retallades de les universitats públiques. Doncs, malgrat que l’òrgan més representatiu de la comunitat universitària aprovés dites mocions, l’Equip de govern no va implementar aquestes mesures.

 


Després d’un mes d’ocupació intentant negociar amb l'equip de govern, la universitat, sense cap tipus de resultat i sense que el govern de la universitat fessin cap intent de resolució amistosa del conflicte, es va aturar la tancada. Un cop finalitzada, algunes de les persones que van participar de la tancada i, també algunes que només hi van mostrar suport públic, van ser denunciades i posteriorment imputades, 25 estudiants, un treballador del Personal d’Administració i Serveis i un treballador del Personal Docent i Investigador.

 


Aquestes 27 persones han rebut una petició del Ministeri Fiscal totalment desorbitada, demanant penes d'entre 11 i 14 anys de presó i demandes econòmiques que superen, en total, els 400.000€.

 


Aquest sumari judicial ha estat impulsat per la pròpia Universitat Autònoma de Barcelona, concretament per l’anterior equip de govern d'aquesta universitat, que va confeccionar i fer arribar al cos de Mossos d'Esquadra una llista amb les persones que havien participat a la tancada. Fins a tal punt que l’Equip de Govern va encarregar la direcció lletrada de l’acusació particular a l’advocat Cristóbal Martell, un dels advocats més cars de Barcelona, qui també representa a Messi, Pujol i Nuñez, entre d’altres.

 


Davant d'aquests fets volem manifestar:


1. Que l'educació pública, gratuïta i de qualitat s'ha de defensar davant dels intents d'elitització i de privatització.




2. Que el dret a la protesta amb accions simbòliques no violentes com l'ocupació d'espais en cap cas pot ser respost per part d'una universitat amb denúncies o per part de la fiscalia amb peticions de presó.




3. Que, en cap cas, una Administració Pública, com la Universitat Autònoma de Barcelona persegueixi i reprimeixi actuacions simbòliques que no incorren en accions violentes i es desenvolupen a través de canals pacífics.




4. Que l’exercici del dret a manifestar-se en pro d’una educació pública i de qualitat no pot constituir un delicte i, per tant, que cap persona pot ser condemnada per participar en la defensa dels Drets Col·lectius.




5. Que per aquests motius no s'ha de donar continuïtat al procés judicial.




6. Que per aquests motius s’insta a trobar una solució mediada i Fiscalia a retirar les acusacions.

 


Per tot plegat, el Grup Municipal de la CUP proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró els acords següents:

 

1. L’Ajuntament de Mataró expressa el seu compromís amb la defensa d’una universitat pública, gratuïta i de qualitat, en la qual hi puguin tenir accés totes les persones, independentment dels seus recursos.

 


2. L’Ajuntament de Mataró reclama que es respecti a les persones que exerceixen el Dret de Manifestació, i expressa la seva solidaritat amb les 27 membres de la comunitat universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)encausades arran de la seva participació en la tancada al Rectorat a l’abril de 2013 en contra de pujada de taxes del 66% i perquè s’establissin títols especials de transport públic pels estudiants de la UAB (T-UAB).

 


3. L’Ajuntament de Mataró insta a efectuar una mediació entre les parts que permeti evitar l’ingrés a presó per les 27 persones acusades pels fets a dalt referenciats.

 


4. L’Ajuntament sol·licita al Ministeri Fiscal que retiri les acusacions contra aquests membres de la comunitat universitària, al no ser admissible en una societat democràtica que es penalitzi la protesta, la dissidència, i menys encara que es sol·liciti presó per exercir Drets Fonamentals.”