Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró insta l’Estat a aplicar la rebaixa de l’IVA als serveis veterinaris

Escoltar

Mataró insta l’Estat a aplicar la rebaixa de l’IVA als serveis veterinaris

La Junta de Portaveus, celebrada el passat 25 de novembre, va aprovar una declaració institucional sobre la rebaixa de l’IVA als serveis veterinaris. La proposta, presentada per ERC-MES, va ser aprovada amb tots els vots a favor i l’abstenció de C's. 
El text íntegre de la declaració institucional, que es va donar compte al Ple, és el següent:
“1. ATÈS que l’1 de setembre del 2012 el govern espanyol va pujar l’IVA dels serveis veterinaris del 8% al 21%.
2. ATÈS que s’estima que vora la meitat de les llars dels Països Catalans conviuen amb animals de companyia.
3. ATÈS que l’increment de l’IVA ha contribuit que al 2014 a l’Estat espanyol es tanquessin més de 750 clíniques veterinàries, donant peu a l’intrusisme laboral i augmentant l’economia submergida.
4. ATÈS que l’increment de l’IVA ha aturat la recuperació del sector dels medicaments veterinaris que ha experimentat, des de 2013, un retrocés del 15%.
5. ATÈS que l’augment de l’IVA sumat al context econòmic ha comportat un descens dels tractaments preventius per a malalties infectocontagioses (-20%) i parasitàries dels animals i, en última instància, l’augment de l’abandonament dels animals domèstics i les conseqüències que s’en podrien derivar en quant a despesa en salut pública i despeses de custodia.
Al 2014, l’abandonament d’animals domèstics fou de 49.410 gossos i gats al conjunt dels Països Catalans (21.960 a Catalunya, 17.797 al País Valencià i 9.653 a les Illes Balears i Pitiüses). La principal causa d’abandonament és l’econòmica, que ha passat de la sisena posició al 2010 (8,7%) a la causa principal al 2014 (16%). Tot això, d'acord amb les dades oficials del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyol. L’abandonament, a més, pot incrementar els riscos derivats de diverses malalties (ràbia, la leishmaniosi, la dirofilariosi, la toxoplasmosi, el call hidatídic, altres teniasis, erliquiosis i leptospirosi) que en determinats casos podrien comportar riscos de transmissió a humans.
6. ATÈS que molts estudis científics evidencien els molts avantatges per a la salut que comporta tenir animals domèstics: redueixen l’estrès, faciliten la sociabilitat, …
Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-MES proposa que el Ple Municipal acordi:
PRIMER.-Instar el Govern espanyol a donar compliment a la Proposició No de Llei sobre la rebaixa de l'IVA en els serveis veterinaris aprovada pel Ple del Congrés dels Diputats el 4 d'octubre de 2016, impulsant la modificació de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost Sobre el Valor Afegit amb la finalitat d'incorporar els serveis veterinaris no exempts d'IVA a les operacions en què els és d'aplicació el tipus d'IVA reduït del 10%.
SEGON.-Comunicar l'adopció d'aquest acord al Govern espanyol, els Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats, al Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, als centres veterinaris del municipi, al Consell de Benestar Animal de Mataró i a la Societat Protectora d’Animals de Mataró.”