Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró organitza una jornada participativa per definir el model de casals de gent gran

Escoltar

Mataró organitza una jornada participativa per definir el model de casals de gent gran

El doctor i catedràtic emèrit Miquel Vilardell farà una ponència sobre envelliment saludable



El Programa de Gent Gran Activa ha organitzat una jornada pràctica perquè la ciutadania faci les seves aportacions per definir el model de casal de gent gran més proper als seus interessos. La jornada, que se celebrarà el 29 de novembre a la sala d’actes del Cafè de Mar, comptarà amb la ponència del doctor i catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Miquel Vilardell. La inauguració anirà a càrrec del regidor de Gent Gran Activa, Joan Vinzo, qui donarà la benvinguda a les persones assistents i explicarà l’objectiu de la jornada. 




Durant la sessió, que començarà a les 9.20 h i finalitzarà a les 13.00 h, també participarà la cap de Secció de Joventut, Igualtat i Gent Gran de l’Ajuntament, Lídia Pérez, que parlarà sobre “La realitat actual dels casals de la gent gran”.




Després de les ponències, serà el torn d’iniciar el debat en grups i recollir les conclusions per exposar-les. També està previst crear una taula de seguiment per la implementació de les accions que es derivin de les conclusions.




El Consell Municipal de la Gent Gran és l'organisme de consulta i de participació democràtica de les persones, associacions, entitats i serveis que tracten qüestions relacionades amb la gent gran de Mataró. És el màxim òrgan de participació de la gent gran a la ciutat, creat l'any 2000.

Els seus objectius principals són coordinar i organitzar conjuntament les activitats per a la gent gran de la ciutat, promovent així la participació democràtica de totes les persones i entitats relacionades.






Dades sobre la gent gran 




La població major de 65 anys representava, l’any 2014, el 16’23% de la població de Mataró. Les persones d’aquesta franja d’edat tenen un increment considerable segons les dades demogràfiques elaborades pel Servei d’Estratègia i Avaluació de l’Ajuntament de Mataró. L’increment és tan significatiu que es preveu que l’any 2025 representin un 20’09%. Davant aquesta realitat, es planteja aquesta jornada per iniciar un treball d’estudi del model de casals de gent gran que la ciutadania vol i necessita. La població que arriba a aquestes edats presenten uns perfils cada cop més diferenciats i amb unes necessitats de salut i Intel·lectuals molt diverses.




Mataró compta actualment amb 10 casals municipals que responen a diferents models de gestió i de serveis. Els casals de gent gran municipals són els de Cerdanyola, Parc, Rocafonda-Palau, Pla d’en Boet, Cirera, Santes Escorxador, Havana, Molins, Oriol Batista i La Llàntia.




Els models que coexisteixen en aquests moments són variats pel que fa a la dinamització i als serveis que ofereixen. La intenció és crear un model que compti amb les necessitats expressades per les persones usuàries i futures usuàries, que s’ajusti als recursos dels que es disposa i que donin cabuda a tota la gent gran de la ciutat.