Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa al II Seminari del Consell Gaudí per analitzar la rehabilitació i els usos del patrimoni gaudinià

Escoltar

Mataró participa al II Seminari del Consell Gaudí per analitzar la rehabilitació i els usos del patrimoni gaudinià

Gestors del patrimoni català de Gaudí d’arreu s’han trobat al Palau Güell per reflexionar i intercanviar experiències



El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Joaquim Fernàndez, va participar ahir 12 de desembre en el II Seminari del Consell Gaudí que enguany s’ha dedicat a la rehabilitació i els nous usos del patrimoni gaudinià. El seminari de caràcter anual, organitzat pel Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí, va tenir lloc al Palau Güell de Barcelona. 




L’objectiu del seminari és ser un espai de treball entre els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya. Una trobada per donar a conèixer les darreres actuacions, intercanviar experiències que permetin regenerar el coneixement de Gaudí en matèria arquitectònica i avançar en la seva gestió.




La Direcció de Cultura és responsable, juntament amb la Generalitat, del secretariat del Consell Gaudí, organitzant i coordinant les activitats que desenvolupa. Mataró, amb la Nau Gaudí, primera obra de l’arquitecte, com a referent, és membre del Consell Gaudí.




En la jornada d’ahir, es van presentar els projectes de rehabilitació i d’obertura al públic del Palau Güell, la Casa Vicens i la Torres Bellesguard, i es va acollir la ponència de Françoise Aubry, directora del Museu Horta de Brussel·les, com a exemple de bones pràctiques en la preservació i gestió d’un edifici modernista Patrimoni Mundial de la Unesco.




Va obrir el seminari el projecte de restauració, conservació i ús del Palau Güell, que commemora el 5è aniversari de la seva darrera restauració, que va permetre l’obertura de l’edifici el 2011. Després d’una primera etapa de consolidació de la visita pública, s’ha endegat una segona fase d’implementació dels programes públics com a eina per acostar l’obra al visitant, tot buscant l’equilibri entre la visita pública, les activitats generades i la conservació i preservació de l’immoble.





Seguidament, es va tractar el cas de la Casa Vicens, actualment en fase de restauració i de la qual se n’ha presentat el projecte de rehabilitació i nous usos culturals, i el cas de la Torre Bellesguard, que va obrir al públic ara fa tres anys i que és un exemple de conservació i gestió des d’una petita empresa familiar.





Finalment, la jornada es va tancar amb la divulgació d’un exemple internacional, el del Museu d’Horta de Bèlgica, que ocupa la casa i el taller de l’arquitecte Victor Horta (1861-1947). L’edifici té un model de gestió que presenta paral•lelismes amb el patrimoni gaudinià i que, els darrers anys, ha hagut de resoldre les noves exigències de confort, seguretat i protecció del monument, sorgides arran del creixent nombre de visitants, per rebaixar-ne la pressió sobre el monument i millorar-ne les condicions funcionals. El monument està inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l’any 2000.

 




El Consell Gaudí




Creat l’any 2014 pel Govern de la Generalitat, el Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és el resultat d’unir voluntats i esforços en la vetlla i l’impuls del patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat.





El Consell es va gestar a partir de la Declaració de Mataró, tot aprofitant el 130è aniversari de la primera obra gaudiniana: la nau de blanqueig de la cooperativa La Obrera Mataronense (Nau Gaudí). En aquest document, entitats culturals, col·legis professionals i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí, es van comprometre a treballar per preservar i promoure la seva obra, i a fer-ho de manera conjunta.




L’òrgan, presidit pel Conseller de Cultura, està format pels gestors de les obres de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i responsables del Govern de la Generalitat.





Entre les tasques que té encomanades, el Consell és el responsable de constituir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, de facilitar-ne l’estudi, i de promoure la seva visita i fomentar la recerca sobre la vida i obra de l’arquitecte.




Actualment formen part del Consell Gaudí: la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Basílica de la Sagrada Família, els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, el Col•legi Santa Teresa-Ganduxer, la Cripta de la Colònia Güell a Santa Maria de Cervelló, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Casa Batlló, la Pedrera, el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, el Portal i Tanca de la Finca Miralles, la Casa Calvet, els ajuntaments de Barcelona, Reus i Riudoms, els Departaments de Cultura, d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Càtedra Gaudí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.


 


Posada en funcionament del Portal Gaudí




El passat mes de novembre, tota l’obra projectada a Catalunya per l’arquitecte Antoni Gaudí es va reunir per primera vegada en un únic portal. Mataró va ser la seu de la posada en funcionament el Portal Gaudí (www.portalgaudi.com), el web que aplega el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí, l’òrgan encarregat d’impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí, va néixer com a resposta a la necessitat d’aplegar en un únic espai l’obra monumental que l’arquitecte va projectar i construir a Catalunya.