Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró rebutja el nou model universitari de graus “3+2” aprovat pel Consell de Ministres

Escoltar

Mataró rebutja el nou model universitari de graus “3+2” aprovat pel Consell de Ministres

La Junta de Portaveus va aprovar el passat 4 d’abril una declaració institucional de rebuig al nou model universitari de graus anomenat “3+2” aprovat pel Consell de Ministres. La moció original presentada per VOLEMataró va incorporar esmenes del PSC. El text es va aprovar amb els vots de VOLEMataró, PSC, CiU, ERC, C’s, CUP i ICV-EUiA i l’abstenció de PxC. El PPC va votar-hi en contra.

 

Al Ple municipal ordinari del mes d’abril, celebrat el dia 7, es va donar compte de la declaració aprovada, que és la següent:

 

“Atès que el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar el passat mes de gener de 2015 el Reial Decret mitjançant el qual s’aprova una nova ordenació del model universitari del nostre país que consisteix a cursar graus de 3 anys combinant-los amb dos anys més de màster.

 

Atès que aquesta reforma crea nous graus de 180 crèdits (actualment, són de 240 crèdits) en què els coneixements que s’ensenyaran seran molt generals i serà necessari que tots els alumnes cursin un màster per tenir una sortida professional.

 

Atès que malgrat que el Govern espanyol intenta justificar aquesta reforma del model universitari com una confluència amb el model europeu, la societat catalana ha de ser conscient que aquesta mesura només suposarà un encariment del preu dels estudis universitaris, ja que els preus dels màsters tenen actualment un preu molt més elevat que els graus.

 

Atès que el Govern espanyol cau en una enorme incongruència i hipocresia, quan justifica el nou model universitari del 3+2 per facilitar la mobilitat dels estudiants amb els programes Erasmus, el mateix any que ha retallat la partida pressupostària destinada a la mobilitat dels estudiants.

 

Atès que entenem que una reforma d’aquesta envergadura ha de partir d’un debat previ i profund de tota la comunitat universitària per assolir un model universitari que respongui a les necessitats reals de la societat catalana i no a les d’una minoria privilegiada. Procediment que no s’ha seguit en aquesta reforma ja que ha estat aprovada a corre-cuita sense cap debat previ en el sí de tota la societat catalana.

 

Atès que la majoria de sindicats, associacions i entitats estudiantils s’ha posicionat en contra d’aquesta reforma assenyalant que encarirà el preu dels estudis. Entre aquestes entitats consta el CEUCAT (Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes) que ha manifestat el seu rebuig a aquest nou model.

 

Atès que des de l’any 2012 el preu de les matrícules universitàries ha augmentat fins a un 66% més provocant que molts estudiants hagin d’abandonar la universitat a causa del seu elevat cost, que fa que no s’ho puguin finançar.

 

Atès que creiem en un model universitari en què els recursos econòmics no siguin un impediment per a l’accés a l’educació universitària i on el contingut acadèmic dels estudis no vingui dictat pels bancs i les grans empreses multinacionals que financen les universitats catalanes sinó per les necessitats reals de les classes populars dels nostre país.

 

Atès que els estudiants de totes les universitat públiques catalanes han organitzat referèndums, amb una elevat seguiment i participació, i amb majoria (per damunt del 80% d’estudiants) a favor de la paralització del 3+2.

 

Per tots aquests motius, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

 

Primer.- Demanem al Govern en funcions que retiri el decret fins que no hi hagi un nou Govern.

 

Segon: Demanem que s’obri un procés de diàleg entre el ministeri, les comunitats autònomes i la comunitat universitària: docents i alumnes.

 

Tercer.- Donem suport a les mobilitzacions que es convoquin d’acord amb les normes per la retirada del decret 3+2.

 

Quart.- Trametre aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya i a la Secretaria d’Universitats i Recerca, i sol·licitar que aquest òrgan el faci arribar als equips de govern de les universitats públiques de la seva competència”.