Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s’adhereix al nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima

Escoltar

Mataró s’adhereix al nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima

Es compromet a reduir les emissions de CO2 en més d’un 40% fins l’any 2030 i a elaborar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC)

El Ple municipal va aprovar ahir l’adhesió de l’Ajuntament de Mataró al Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima, una iniciativa de la Comissió Europea per lluitar contra l’escalfament de la Terra.

 

 

 

El Pacte ha nascut després d’un procés no formal de consultes amb moltes ciutats europees. Consisteix en el compromís de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Així mateix, es planteja millorar la resiliència dels municipis front als impactes del canvi climàtic mitjançant la reducció de la vulnerabilitat als riscos amb la posada en marxa de mesures d’adaptació al canvi climàtic.

 

 

 

L’Ajuntament de Mataró es va adherir l’any 2008 al Pacte d’alcaldes per una Europa amb energies sostenibles i va aprovar el seu Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES) al 2009, conjuntament amb el Pla de lluita contra el canvi climàtic – Agenda 21. D’altra banda, el passat mes d’abril, l’Ajuntament es va adherir també a la Declaració de Sant Sadurní d'Anoia per Renovar el compromís local pel Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el canvi climàtic cap al 2030. Prèviament a l’aprovació d’ahir per part del Ple, el Consell Municipal de Medi Ambient havia donat el vistiplau al contingut del nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia.

 

 

 

Amb aquestes iniciatives, l’Ajuntament reafirma la voluntat d’avançar cap a l’establiment de polítiques eficaces per reduir la contaminació que ocasiona l’escalfament global mitjançant l’adopció de programes d’eficiència energètica en àmbits com el transport urbà i l’edificació, a més de la promoció de fonts d’energies renovables en les àrees urbanes. Concretament, es compromet a reduir les seves emissions de CO2 en més d’un 40% fins l’any 2030, i a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic i esdevenir més resilient.

 

 

 

L’Ajuntament es compromet a elaborar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) en un termini màxim de dos anys des de la data d’adhesió al Pacte. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de l’Oficina del Pacte, ens gestor de la iniciativa per encàrrec de la Comissió Europea i inclourà una estimació de les emissions, una avaluació de les vulnerabilitats del municipi als impactes del canvi climàtic i una proposta de les accions a seguir per aconseguir els objectius plantejats. Per fer aquestes tasques es disposarà del suport de la Diputació de Barcelona.

 

 

 


Així mateix, l’Ajuntament es compromet a elaborar un informe bianual per a l’avaluació, control i verificació dels objectius, a organitzar el Dia de l’Energia, a informar de les fites obtingudes en acompliment de Pla d’Acció i a participar en la Conferència d’Alcaldes/esses per l’Energia Sostenible i el Clima a Europa.

 

 

 

 

Publicat a