Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença el compte enrere per a Les Santes 2018

Escoltar

Comença el compte enrere per a Les Santes 2018

El bon funcionament dels controls per evitar el vidre augmenta el civisme de la festa i eradica accidents per talls

Les Santes 2017 van arribar al punt final la matinada de diumenge 29 reafirmant-se, un cop més, com una de les cites ineludibles del calendari festiu català. Com en les darreres edicions, l’èxit ha recaigut en una programació farcida d’actes per a tots els públics, on es posa un especial èmfasi en la producció i creativitat mataronina, i s’ofereixen espais per conèixer noves tendències i propostes d’arreu, donant també especial rellevància als elements de caràcter patrimonial i de foment de les tradicions que la fan Festa patrimonial d’interès nacional. Enguany, a més, cal sumar-li la millora en civisme que ha suposat la incorporació de controls per eradicar la presència de vidre als carrers del centre en els actes més multitudinaris.

 


Les Santes són possibles gràcies a la col•laboració dels voluntaris de la festa, que enguany han arribat a 200 persones que han donat suport a diferents actes. Durant aquestes Santes s’han celebrat els 30 anys de la recuperació de l’Àliga, els 10 anys de l’aparició de l’ou del Dragalió, els 10 anys del No n’hi ha prou i les momerotes han estrenat robes.

 


Després de la celebració de l’Estrena i la Proclama el dia 19 de juliol, la pluja va obligar a suspendre les activitats previstes pel dia 25 de juliol a la tarda (espectacles de l’Espai familiar, Concert de Banda i l’Anada a la Crida). Amb 45 minuts de retard i havent traslladat les figures amb camió des de Can Marfà a l’Ajuntament, es va poder realitzar la Crida a la Festa Major i la Nit Boja.

 


Com ja és habitual, tots els actes de caràcter patrimonial han comptat amb l’assistència d’un nombre elevat de persones: cal destacar les 12.400 de la Nit Boja, les 4.000 de la Tarda Guillada i les vora 6.000 del No n’hi ha prou. Cal destacar, també, la històrica Diada Castellera viscuda a Mataró amb els Capgrossos com a protagonistes, junt amb els Castellers de Vilafranca i Terrassa.






La programació musical




Com és habitual Les Santes han destacat per oferir un ampli ventall de propostes musicals, d’estils diversos, amb la intenció d’arribar a tot tipus de públic. Durant els 11 dies de festa s’hi ha pogut escoltar un total de 49 conjunts musicals, tant de Mataró (fins a 13 formacions locals) com d’altres punts de Catalunya. El concert de la Raiz, progamat en col•laboració amb “Propaganda pel fet”, va arribar a vendre 4.500 entrades.




El Pati del Cafè Nou ja s’ha consolidat com un espai per descobrir propostes musicals sorprenents, amb tocs de música d’arrel, destacant per la bona acollida del públic els Canzoniere Grecanico Salentino, però també l’homenatge que Txell Sust i la Big Band Jazz Maresme van retre a Prince, entre d’altres.






Programació familiar i Santes esportives




L’Espai Familiar s’ha consolidat plenament dins la programació de la Festa Major. Tant els tallers com els espectacles han comptat amb una molt bona acollida del públic: per a moltes famílies esdevé un espai relaxat on poder compartir activitats i descobertes artístiques amb els seus infants. Les propostes han estat variades: dansa, percussió, parkour...




Les Santes esportives han programat aquest 2017 més de 30 activitats. La cursa popular va tornar a ser l’acte esportiu més multitudinari, amb més de 1.500 participants.






La botiga




Com a novetat, la botiga de Les Santes s’ha instal·lat a Can Marfà, en un espai més ampli que incorporava un petit espai de jocs infantils a l’entrada. Durant els dies més actius de la festa també s’ha instal·lat a la plaça de Santa Anna un petit mòdul de la botiga per acostar el marxandatge a la festa. S’hi ha venut 6.136 samarretes (3.012 a Internet i 3.124 en botiga).




A més de la samarreta, els productes estrella d’enguany han estat el got solidari (més de 2.000 venuts a la botiga) i el Drac, la nova figura d’i15, que ha agradat molt a grans i petits.






Campanyes sensibilització




Mataró vol tenir una Festa Major cívica, segura i solidària. Per això s’han consolidat i ampliat les campanyes de sensibilització, incorporant el “No és No” en contra de les agressions sexistes, i reforçant les actuacions de reducció de riscos amb l’establiment de controls d’accés durant la Nit Boja i el No n’hi ha prou.




Enguany s’han incorporat 12 punts de control d’accés a l’espai on es desenvolupen els diferents actes que conformen la Nit Boja (Desvetllament, Convidada, Escapada i Pujada tabalada). Els dispositius van estar en funcionament des de les 21 h fins a les 2 h. A través dels controls es va evitar l’accés de persones amb ampolles de vidre i altres objectes que es poguessin considerar perillosos. El funcionament dels controls va ser fluït i sense incidències, tot i que en els 30 minuts precedents al Desvetllament van accedir al recinte més de 5.000 persones. Prèviament a la celebració del No n’hi ha prou, es van instal·lar 4 punts d’accés, des de les 23 h fins a les 3 h, pels quals van accedir més de 5.900 persones. En aquest cas, els controls també van funcionar sense incidències ni aglomeracions.




També cal destacar que la recollida de vidre va ser menor de l’esperada en els dos casos, per la qual cosa cal felicitar a la ciutadania per la conscienciació que ha demostrat per garantir un bon funcionament de la festa. Aquest fet ha disminuït considerablement les assistències causades per talls i la presència de vidre als actes multitudinaris.




Els gots de Les Santes han tornaran a ser de plàstic reutilitzable i solidaris, de manera que els guanys de la venda d’aquest got serà per ajudar a completar la cistella bàsica d’aliments del Centre de Suport Alimentari L’Entorn.