Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dos projectes sobre la recuperació de la Muralla d’en Titus guanyen els Premis Puig i Cadafalch de Mataró

Escoltar

Dos projectes sobre la recuperació de la Muralla d’en Titus guanyen els Premis Puig i Cadafalch de Mataró

La Biblioteca de Can Manyer de Vilassar de Dalt rep el Premi Puig i Cadafalch del Maresme

La Casa Coll i Regàs (carrer d’Argentona, 55) va acollir ahir dissabte l’acte de lectura dels veredictes i lliurament de guardons de la 14a edició dels Premis Puig i Cadafalch, del 2n Premi Puig i Cadafalch del Maresme i de la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme, tres certàmens que tenen per objecte posar en valor la bona feina realitzada en el camp de l’arquitectura a Mataró i comarca.




L’acte va ser presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, acompanyat per la regidora d’Urbanisme, Núria Moreno, i va comptar també amb la presència de Lluís-Xavier Comeron, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Pere Carles, president de la Fundació Iluro.






Premis  Puig i Cadafalch - Concurs d'idees Recuperem la Muralla d'en Titus




Els Premis Puig i Cadafalch van ser creats als anys 80 a iniciativa del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró per divulgar la bona arquitectura feta a la ciutat, com a acte de reconeixement a les persones que ho fan possible i com a reivindicació de la figura i obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.




Els Premis d’aquest any s’inscriuen en el marc de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’il·lustre arquitecte.




Excepcionalment en aquesta ocasió, no s’ha premiat obra executada sinó els millors projectes d’un concurs d’idees sobre la recuperació de la Muralla d’en Titus de Mataró en una aposta per la regeneració urbana, la revitalització del centre històric de la ciutat i la recuperació del patrimoni de la muralla. També excepcionalment, en aquesta edició especial, a més del guardó, els guanyadors del concurs han rebut un premi en metàl·lic de 3.000 € finançats per l’Ajuntament de Mataró i una beca de formació de l’Escola Sert valorada en 2.000 €, finançada per la Demarcació de Barcelona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya.




El jurat de la 14a edició dels Premis Puig i Cadafalch - Concurs d’idees: Recuperem la muralla d’en Titus 2017 ha decidit atorgar el premi del concurs exaequo als dos projectes següents:




. L’adarb de Migjorn, dels arquitectes Jordi Peralta i Alexandra Quesada.




. Obrint pas de Santa Anna a Can Xammar, dels arquitectes Xavier Pous, Marc Peralta,

Marta Salomó i Gaspar Bosch.






5a Mostra d'Arquitectura del Maresme




Organitzada per l’Ajuntament de Mataró i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a través de la seva representació al Maresme, la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme té l’objectiu principal de contribuir al coneixement i valoració de l’arquitectura que s’està realitzant en l’àmbit territorial de la comarca.




El programa Mostres d’Arquitectura Catalana del COAC és hereu de les biennals, mostres, triennals i premis d’arquitectura organitzats durant anys per seus, delegacions i demarcacions col•legials amb la voluntat de potenciar i donar a conèixer el treball dels arquitectes arreu del territori català.




En aquesta 5a edició i d’acord amb les modalitat establertes, el jurat de la Mostra ha decidit mencionar les següents obres i projectes:





Modalitat edificis amb ús residencial: edificis unifamiliars de promoció pública o privada




. Casa Zhilma Prototype de Cabrils, projectada pels arquitectes Marc Obradó i Elisabeth Sadurní d’Exe Arquitectura Barcelona SLP.




. Casa amb jardí sostingut de Sant Andreu de Llavaneres, projectada per l’arquitecte Jordi Safont-Tria.




Modalitat edificis amb ús residencial: edificis plurifamiliars de promoció privada o pública




. 40 habitatges Turó del Sastre de Montgat, projectats per l’arquitecta Isabel Benassar Félix.




Modalitat edificis amb ús no residencial: edificis de nova planta de promoció privada




. Edificació terciària industrial aïllada de Mataró, projectada per l’arquitecte Lluís Roig




Modalitat d’intervencions parcials: intervencions interiors i exteriors, efímeres o permanents




. Coberta de la pista poliesportiva del CEIP Bernat de Riudemeia d’Argentona, projectada per l’arquitecte Josep Lluís Campoy




Intervencions de restauració de promoció privada o pública




. Casa Coll i Regàs projectada per l’arquitecte Jaume Coll, de Coll i Fulcarà Arquitectes, SL




Modalitat intervencions paisatgístiques i ordenació d’espais urbans




. Urbanització superficial de La Riera d’Arenys de Munt, projectada per l’arquitecte Xavier Llistosella





Altres modalitats




. Treball sobre Arquitectura Sostenible de La Tercera Pell S.C.C.L.: Mireia Mas, Ivet Compañó, Esther Punsola, Aline Irion.






2n Premi Puig i Cadafalch del Maresme




El Premi va néixer el 2014 a iniciativa de l’Ajuntament de Mataró per reivindicar la millor obra de recuperació de patrimoni al Maresme i està dedicat a Puig i Cadafalch, pioner en la restauració i la recuperació del patrimoni arquitectònic.




El guanyador es decideix entre les obres presentades a la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme en la modalitat de restauració o rehabilitació i enguany, el jurat ha decidit atorgar el premi Puig i Cadafalch del Maresme a:





- Biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt, projectada pels arquitectes Lluís Dilmé i Xavier Fabré, obra promoguda per l’Ajuntament de Vilassar de Dalt i construïda per l’empresa Invaur / Atyca






Exposició dels treballs a Ca l'Arenas




Els treballs participants a la 14a edició dels Premis Puig i Cadafalch, el 2n remi Puig i Cadafalch del maresme i la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme es poden veure en una exposició al Centre d’Art del Museu de Mataró Ca l’Arenas (carrer d’Argentona, 64) des d’avui 12 de novembre i fins al 10 de desembre.




La mostra es pot visitar els divendres de 17 a 20 h, els dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges d’11 a 14 h.