Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Cementiri dels Caputxins celebra 200 anys d'història

Escoltar

El Cementiri dels Caputxins celebra 200 anys d'història

S'han programat diverses activitats amb motiu del bicentenari de l'equipament funerari i de la festivitat de Tots Sants

L’Ajuntament de Mataró i Cementiris Metropolitans han organitzat diverses activitats durant les properes setmanes per celebrar els 200 anys d’història del Cementiri dels Caputxins i la Festivitat de Tots Sants. Des d’aquest divendres 13 d’octubre i fins dijous 2 de novembre s’han programat actes com una exposició, una conferència, una visita guiada a l’equipament, un concert i una pregària pels fidels difunts. 

 


A més, coincidint amb aquest aniversari, s’ha editat un díptic que estarà disponible a l’Oficina de Turisme. Amb l’enunciat “Un passeig a l’aire lliure per la història i l’art funerari de Mataró”, el fulletó recull tota la informació històrica i artística de l’equipament, així com també on reposen les restes de personalitats com l’arquitecte, polític i historiador, Josep Puig i Cadafalch; o l’impulsor del primer ferrocarril de l’Estat, Miquel Biada i Bunyol.

 


Actes programats





Els actes per festejar el bicentenari de l’equipament funerari començaran aquest proper divendres 13 d’octubre, a les 19 h, amb la inauguració de l’exposició “El crit del silenci” de Jordi Sans Guijo, que es podrà visitar a la Cúpula del Cementiri dels Caputxins del 14 d’octubre al 5 de novembre de 10.30 a 13 h i de 15 a 18 h.

 


Divendres 27 d’octubre a les 19 h tindrà lloc la conferència “El Cementiri dels Caputxins, 200 anys”. La xerrada se celebrarà a la Cúpula de l’equipament i anirà a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs i de l’arquitecte Agàpit Borràs.

 


Diumenge 29 d’octubre a les 12 h s’ha programat una visita guiada, a càrrec també de Manuel Cusachs.




Dimecres 1 de novembre, diada de Tots Sants, concert de la Coral Primavera per la Pau, Escola de Música El Carreró i Nessun Dorma. L’actuació tindrà lloc a les 12 h a l’entrada principal del Cementiri.




L’últim acte serà una pregària pels fidels difunts prevista pel dijous 2 de novembre a les 12 h a l’entrada principal del Cementiri.


 


Història del Cementiri dels Caputxins


Es tracta del conjunt neoclàssic més important de la ciutat, un museu a l’aire lliure que, entre sepultures, panteons, mausoleus i escultures funeràries explica 200 anys de la història de Mataró. En aquest espai hi reposen les restes d’algunes de les personalitats més rellevants com l’impulsor del primer ferrocarril, Miquel Biada; l’arquitecte, polític i historiador, Josep Puig i Cadafalch; el sindicalista Joan Peiró; els artistes Jaume i Jordi Arenas; l’arqueòleg Marià Ribas, el poeta Josep Punsola o el cantant Pere Pubill Calaf “Peret”, entre molts d’altres.




La seva construcció es remunta a l’any 1787, quan una Reial Cèdula de Carles III va prohibir els enterraments a les esglésies i va obligar a la construcció de nous cementiris ventilats, allunyats del casc urbà. El 1817 l’Ajuntament de Mataró va autoritzar la proposta de l’orde dels Caputxins de fer un “Campo Santo” o cementiri a la part alta del convent, per a tots els ciutadans que volguessin ser-hi enterrats. En només tres anys pràcticament acollia tots els enterraments que es feien a Mataró.




Des de la seva construcció, el Cementiri i el Convent dels Caputxins van viure diverses fortificacions, enderrocs i reconstruccions. L’any 1835 va ser incendiat i posteriorment abandonat de forma definitiva pels frares caputxins. L’any 1844 la junta d’Obra de Santa Maria va adquirir, a través d’una subhasta, la finca en què es construiria el nou cementiri catòlic. El 1944 es va fer una nova ampliació a la part dreta de l’esplanada de l’entrada principal, la Secció Nova, obra de l’arquitecte municipal Lluís Gallifa.




Finalment, el Cementiri dels Caputxins va passar a propietat municipal el març de 1982. Cementiris Metropolitans CGC SL n’és l’empresa concessionària.