Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El cicle de xerrades arqueològiques analitza l’arquitectura senyorial romana a la costa de la Laietània

Escoltar

El cicle de xerrades arqueològiques analitza l’arquitectura senyorial romana a la costa de la Laietània

El Centre del Patrimoni Arqueològic i Natural i el Centre d’Estudis d’Arqueologia i d’Història de Mataró difonen el passat romà



El cicle de xerrades arqueològiques és una iniciativa del Centre del Patrimoni Arqueològic i Natural (CPAN) de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i de l’entitat Centre d’Estudis d’Arqueologia i d’Història de Mataró (CEAHM). Aquestes xerrades començaran el 9 de febrer i s’allargaran fins al mes de maig.




Es tracta d’unes jornades de treball on hi participen diferents entitats, institucions i investigadors de diversos indrets del país, que en els darrers anys han destacat en la recerca arqueològica amb temàtica similar a la que actualment s’està desenvolupant des del CPAN.




Des del 2014, el CPAN porta a terme un projecte de recerca titulat “Arquitectura domèstica senyorial a la costa central de la Laietània romana. Centres urbans i territori, de la República a l’imperi. (Els exemples de Torre Llauder, Iluro i Ca l’Arnau)”, en el marc del qual s’estan efectuant campanyes anuals d’excavació en la vil·la romana de Torre Llauder. El projecte està subvencionat en bona part per la Generalitat de Catalunya.




Les jornades consten d’una xerrada impartida pels especialistes convidats, on exposaran els seus treballs, seguit d’un debat entre les persones assistents, amb la finalitat de compartir coneixement i experiències sobre el tema.




Tot i tractar-se d’unes jornades de treball amb una temàtica especialitzada, s’han concebut com un mitjà de transferència de coneixement social i cultural, de manera que estan obertes a qualsevol públic interessat. Les sessions, que són públiques i gratuïtes, tindran lloc a la seu del CPAN (Masia de Can Boet), els dijous especificats en el programa, de 19 h a 20.30 h.






Programa de xerrades




L’inici serà el 9 de febrer amb la xerrada-seminari: ‘L’economia i arqueologia del vi a l’època romana. Producció, comerç i consum a la Regió Laietana entre els segles I aC i III dC’, a càrrec d’Antoni Martín, del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.




El dia 23 de febrer es seguirà amb ‘L’arquitectura rural en època romana: vil•les i altres assentaments’, a càrrec del Dr. Víctor Revilla de la Universitat de Barcelona.




A finals de març, concretament el dia 30, hi haurà la xerrada-seminari: ‘La residència del poder a la costa central de la Laietània romana’ a càrrec de Vanessa Muñoz, Directora de les excavacions de Torre Llauder.




El 20 d’abril, tindrà lloc la xerrada-seminari ‘Arqueologia de l'arquitectura domèstica romana. Tipologia i evolució a partir dels exemples urbans del nord-est de la Tarraconense’ a càrrec de la Dra. Ada Cortés, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.




I finalment, el 18 de maig, ‘La vil·la romana del Pont del Treball Digne (La Sagrera, Barcelona)’, a càrrec de Dani Alcubierre i Jordi Ardiaca, tots dos directors de l’excavació.