Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El curs escolar 2017-2018 comença amb el nou edifici de l’Escola Angeleta Ferrer i el nou Institut Les Cinc Sénies

Escoltar

El curs escolar 2017-2018 comença amb el nou edifici de l’Escola Angeleta Ferrer i el nou Institut Les Cinc Sénies

El curs comença el 12 de setembre amb 57 grups de P3 i 53 de d’1r d’ESO

El regidor d’Educació i Treball, Miquel Àngel Vadell, ha presentat avui, 6 de setembre, les principals novetats i dades del curs escolar 2017-2018 que a Mataró comença amb la posada en marxa del nou edifici de l’Escola Angeleta Ferrer i amb el nou Institut Les Cinc Sénies. Els grups de P3 per aquest curs són 57, un més que l’any passat per la doble línia aconseguida a l’Escola Angeleta Ferrer, i els tres grups més de 1r d’ESO que s’obren al nou institut que fan una oferta a la ciutat de 53 grups. La roda de premsa s’ha fet a la biblioteca de l’Escola La Llàntia on l’Ajuntament ha fet millores per valor de 60.479,89 € durant aquest estiu. 


Calendari escolar i horaris
Els 825 infants matriculats a les nou escoles bressol municipals són els primers a començar el curs 2017-2018 el proper 8 de setembre. El 12 de setembre és la data d’inici per als alumnes d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, tot i que la normativa permet, en l’educació secundària obligatòria, el batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà, que l’inici es pugui endarrerir fins al 14 de setembre d’acord amb la gestió de l’avaluació extraordinària o d’altres tràmits que es portin a terme abans del començament de les classes.
Els cicles formatius de grau superior, els estudis d’ensenyament de règim especial, les escoles oficials d’idiomes i els centres i aules de formació per a persones adultes comencen el 19 de setembre. L’Escola Municipal de Música de Mataró iniciarà les classes el 18 de setembre.
L’horari als centres d’infantil i primària és de 9 h a 12.30 h i de 15 h a 16.30 h amb l’excepció de les escoles Germanes Bertomeu, Rocafonda, Tomàs Viñas i Torre Llauder que mantindran la sisena hora. Tots els instituts públics fan jornada intensiva.


Centres d'infantil i primària
Aquest curs començaran 57 grups de P3 amb un total de 1.287 alumnes, el curs passat eren 1289. L’augment d’un grup respon a que l’escola Angeleta Ferrer ha passat a ser de dues línies i la resta de centres han mantingut els grups que tenien. D’aquests 57 grups de P3, 33 són de l’escola pública (58%) i 24 (42%) pertanyen a centres concertats.
Pel que fa a les ràtios d’aquest curs, aquestes han baixat lleugerament respecte l’any anterior. Als centres públics se situa enguany en un 21,3 respecte el 21,7 del curs passat i en un 24,3 en els centres concertats davant del 24,7 del curs 2016-2017.
Quant a les beques menjador, l’Ajuntament té previst actuar com el curs passat i avançar els pagaments abans de rebre els ingressos corresponents del Departament d’Ensenyament. També continuarà complementant fins al 100% les beques a famílies en risc d’exclusió social. Tan bon punt rebi de la Generalitat el llistat d’ajuts atorgats a Mataró, l’Ajuntament farà un pla de pagaments per tal que els gestors dels menjadors escolars rebin els ingressos amb regularitat.


Centres de secundària
Aquest curs hi ha 53 grups de 1r d’ESO, tres més que l’any passat. Dels 1.469 alumnes que iniciaran els seus estudis d’ESO, 689 ho faran a un dels 27 grups (51%) de centres públics i 789 ho faran en els 26 grups (49%) dels centres educatius concertats de la ciutat. El curs passat van iniciar el curs 1.443 alumnes.
Els grups de 1r d'ESO dels Instituts queden repartits de la següent manera:- Alexandre Satorras: 3 grups (4 el curs anterior)

- Damià Campeny: 4 grups (4 el curs anterior)

- Josep Puig i Cadafalch: 4 grups (4 el curs anterior)

- Laia l’Arquera: 6 grups (4 el curs anterior)

- Les Cinc Sènies: 3 grups (Institut nou)

- Miquel Biada: 4 grups (4 el curs anterior)

- Thos i Codina: 3 grups (4 el curs anterior)
La ràtio inicial promig als centres públics és de 25,5 (28,1 el curs passat) mentre que la ràtio inicial promig dels centres concertats puja lleugerament, passant del 29,6 de l’any passat a una actual de 30.


Escoles bressol municipals
Les 9 escoles bressol municipals tenen matriculats en aquests moments 825 nens, 8 més que el curs passat però la matrícula es manté oberta ja que hi ha 63 places vacants en determinats centres i en determinats nivells d’edat.

L’Espai Infants i Família, adreçat a nens de 0 a 3 anys acompanyats de la seva família, reprèn l’activitat a l’octubre a les escoles bressol Tabalet, Rocafonda, La Llàntia i Els Garrofers, i s’hi afegeix un nou Espai Infanti i Família consistent en un taller de psicomotricitat per a infants d’entre 1 i 3 anys a l’Escola Bressol Els Menuts.


Pla Educatiu d'Entorn
El Pla d’Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament inclou més de 30 projectes que promouen l’educació en els eixos de l’equitat, l’interculturalitat i la convivència dins i fora de l’aula. Per al curs 2017-2018 hi ha les següents novetats:
- La nova “Guia d’activitats i serveis educatius per als centres educatius, docents, famílies i AMPA/AFA de Mataró”, que inclou més de 200 activitats que ofereixen serveis municipals, entitats de la ciutat i altres ens que col·laboren en l’educació, i que inclou com a novetat també les activitats dirigides a famílies, docents i AMPA/AFA.
- La consolidació de la Xarxa d’AMPA/AFA de ciutat, que un curs més és una plataforma d’intercanvi i enfortiment d’aquestes entitats que formen part de la comunitat educativa, alhora que les reforça per donar eines a les famílies per a l’acompanyament educatiu dels seus fills i filles.
- El programa d’Activitats familiars de salut i activitat física per a totes les edats, de setembre a desembre del 2017, que sota el lema Fes salut, fes esport, mou-te!, organitza activitats per a famílies amb infants de 0-3, 3-6, 6-12 i 12-16 durant tot el trimestre i a tota la ciutat, amb el finançament del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport en el marc del Programa de Cooperació Territorial Salut Escolar.


Millores realitzades als centres educatius
L’Ajuntament de Mataró ha aprofitat les vacances escolars per realitzar diferents actuacions de manteniment i millora a equipaments educatius de la ciutat. Entre les 18 intervencions que es realitzen entre juliol i setembre, que suposen una inversió conjunta de 396.642,81 €, destaquen les obres de la coberta de l’Escola d’Educació Especial Les Aigües, i la reforma de lavabos a les escoles La Llàntia i Germanes Bertomeu i a l’Institut Miquel Biada.