Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El fotògraf Eloi Codina convida a veure Les Santes “Amb ulls de gegant”

Escoltar

El fotògraf Eloi Codina convida a veure Les Santes “Amb ulls de gegant”

El 14 de juliol s’inaugura a Can Marfà l’exposició fotogràfica de la festa major del 2016



L'alcalde, David Bote, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, inauguraran el proper divendres 14 de juliol a les 19.30 h l’exposició “Amb ulls de gegant” d’Eloi Codina. Escollit per la Comissió d’Imatge de la Festa Major, el fotògraf mataroní ha anat més enllà d’una exposició de fotografies i presenta un procés de documentació de ficció per demostrar que la ciutat té un cinquè gegant que visita d’amagat la festa major mataronina. La mostra es podrà veure fins al 10 de setembre a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró (Passatge de Can Marfà, 1), que enguany també acull la botiga de Les Santes. 




Sembla ser que el gegant viu al veïnat de Mata, a la torre d’Onofre Arnau, i tot apunta a què es tracta d’un cíclop descendent de Polifem. El gegant no es pot resistir a viure Les Santes com ho fan els mataronins i mataronines, i de les seves vivències de l’any passat en trobarem multitud d’imatges que es podran veure a Can Marfà. D’aquesta manera, els visitants podran redescobrir la festa major mataronina des d’un altre punt de vista, amb ulls de gegant.




L’origen de l’exposició va néixer de casualitat quan Eloi Codina va descobrir un paquet a les golfes de casa de la seva àvia, al camí Ral. El paquet l'enviava l'Institut del Gegantisme de París a Josep Gaspar i Serra. En obrir-lo, descobrí dues cartes i unes cianotípies - un procediment d'impressió de fotografies que dóna una impressió en color cian i que es va popularitzar en els cercles d'enginyers fins al segle XX - procedents d'una subhasta i propietat d'un desconegut retratista de la ciutat. A partir d’aquí, l’artista visual va començar a investigar. Fins i tot va trobar referències a Puig i Cadafalch, autor de 3 poemes dedicats al castell d’Onofre Arnau, una església que podria ser Santa Maria i al castell de Burriac.




Amb les dues cartes a l’entrada de l’exposició, Eloi Codina convida el visitant a entrar en aquest joc sobre la veritat i la mentida, un fil prim que balla entre el que creiem i el que volem creure.




A l’exposició hi trobarem material sonor amb els sons de la festa, del garbuix que es viu durant els dies de Les Santes, i també una projecció de fotografies plantejada d’una manera que farà que els visitants tinguin la sensació de veure-ho amb els ulls d’un gegant.


 


Eloi Codina oferirà una visita comentada a l’exposició el dijous 20 de juliol i el 9 de setembre, les dues a les 19 h.




L’exposició, que és una producció de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, ha comptat amb la participació de Susana Bacardí, Rafel Codina, Laura Servitjà, Josep M. Clariana, Àngel Escalera, Romuald Gallofré, Nicolas Lacroix, Joan Porredon, Albert Royo, Joan Safont, Marc Sansa, Hippolyte Sanzot i Francesc Uribe, entre d’altres.






Eloi Codina (1964, Mataró)




Autodidacta de formació, s’inicià en el món de la fotografia de ben petit, amb el seu pare.

Es professionalitzà l'any 1985 fent fotografia de premsa per a diaris i revistes comarcals, fotografia industrial i de viatges.




A principis dels anys 90, va entrar en contacte amb el món del cinema i la televisió, col·laborant amb Televisió de Catalunya com a operador de càmera. Com a free-lance ha anat combinant la feina de fotògraf i la de direcció de fotografia en cinema i televisió.




El 2002 va fer un canvi i s’introduí en el camp de la realització de sèries on, fins al moment, ha pogut gaudir de la ficció diària de TV3.