Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova el Llibre Blanc de la Cultura

Escoltar

El Ple aprova el Llibre Blanc de la Cultura

El document assenta les bases i traça la línia de treball a seguir en l’àmbit de la cultura



El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va presentar al Ple del 2 de febrer el Llibre Blanc de la Cultura que va rebre el suport d’una àmplia majoria. Aquest és el projecte estratègic que defineix els nous reptes culturals de la ciutat, un document que permet determinar els objectius, les línies d’actuació i els projectes estratègics en matèria de polítiques culturals per als propers anys. 




L’origen de tot el procés va començar fa 4 anys quan el Ple municipal va manar l’elaboració del Llibre Blanc en compliment d’una proposta de resolució aprovada el febrer de 2013, presentada conjuntament pels grups municipals de PSC, CiU i PPC, i aprovada per unanimitat.




El punt de partida és la concepció de la cultura com una de les prioritats estratègiques de futur per a la ciutat. El Llibre Blanc ha servit per identificar els reptes al que cal donar resposta actualment. Posa especial atenció en el paper de la cultura en la cohesió social, la participació ciutadana i la captació de nous públics, la coordinació interna i amb els diferents agents culturals, i l’adequació i complementació de la xarxa d’equipaments culturals.


 




Els objectius




Els principals objectius que persegueix el Llibre Blanc de la Cultura de Mataró consisteixen en consolidar la cultura com un dels fonaments del desenvolupament de la ciutat i fer que sigui un eix transversal. Generar i mantenir un ecosistema cultural sòlid i inclusiu, treballar perquè la cultura sigui eina de creixement personal i col•lectiu, redefinir el paper de l’Ajuntament com a principals agent generador de la cultura a la ciutat i incrementar la xarxa d’equipaments culturals.




Les línies estratègiques que es plantegen en el Llibre Blanc se centren en diferents àmbits: la cultura popular com element de participació, identitat i cohesió social; l’equilibri territorial i la mobilitat; la definició del relat i la marca de la cultura a Mataró; la promoció dels agents culturals de la ciutat; l’educació i la transformació social, i la governança i la comunicació.


 



Un treball global




S’ha fet un treball transversal i estratègic amb les polítiques culturals per definir un nou model cultural per a la ciutat en el marc d’un acord polític per un Pacte per a la Cultura a Mataró obert als agents culturals de la ciutat.




La fase de diagnòstic va finalitzar el març de 2015 i es va desenvolupar a partir d’un ampli procés participatiu. S’han analitzat les dades socio-demogràfiques, econòmiques i culturals de Mataró. S’han efectuat visites per conèixer a fons els equipaments culturals, tan públics com privats, més significatius de la ciutat. A més de l’organització de tallers participatius i entrevistes institucionals a tècnics municipals i persones vinculades amb la cultura a Mataró. S’han realitzat 10 tallers amb un total de 123 participants, i 48 entrevistes individuals. També hi ha hagut dues Jornades Participatives amb quatre taules temàtiques de debat. I s’han tingut en compte les enquestes a través del web de cultura a la qual van donar resposta 68 persones.




Hi ha hagut un seguit de trobades d’anàlisi. Reunions de treball amb l’equip tècnic i polític de la Direcció de Cultura, reunió amb el Consell Municipal de Cultura per presentar el projecte i reunions de treball anomenades Grup de Contrast, un òrgan creat específicament per a l’elaboració del Llibre Blanc format per deu persones que per la seva trajectòria personal i professional són referents de la cultura a Mataró i compten amb una mirada transversal de la realitat cultural mataronina.




El Llibre Blanc no hagués estat possible sense el treball de les direccions i els tècnics de la Direcció de Cultura i altres professionals que hi ha col•laborat, però sobretot cal valorar la participació de desenes d’entitats i centenars de persones que han fet les seves aportacions, incloent els representats de les diferents formacions polítiques que hi han col•laborat.






Mirant el futur




Es planteja crear la Taula del Llibre Blanc, vinculada al Consell de Cultura, que s’encarregarà de fer el seguiment i avaluació de les accions que s’aniran realitzant en l’àmbit cultural, alhora que, un cop finalitzat l’actual mandat municipal, l’any 2019, es proposa la revisió del Llibre Blanc com a resultat d’un Pacte per la Cultura. La composició de la taula es realitzarà seguint els criteris establerts al Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró.