Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució de rebuig a la instrumentalització política de la Policia Local

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució de rebuig a la instrumentalització política de la Policia Local

El Ple municipal va aprovar ahir una proposta de resolució per rebutjar la instrumentalització política de la Política Local i donar suport a la llibertat d’expressió de la ciutadania. El text va ser presentat pels grups municipals de la CUP, CiU, ERC-MES i VOLEMataró.

 


La proposta es va aprovar amb els vots favorables dels grups signants. La regidora no adscrita es va abstenir i PSC, Ciutadans, PP i PxC van votar-hi en contra. El text íntegre aprovat és el següent:

 


“L’Ajuntament de Mataró va rebre la Instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra, complementant la instrucció 2/2017 del Fiscal Superior de Catalunya, per la qual s’ordenava que la Policia Local, en exercici de les funcions de policia judicial, donés compliment a la Instrucció 2/2017 del Fiscal Superior de Catalunya per la qual, resumidament, demanava:




• Elaborar informe o atestat en relació a les activitats preparatòries del referèndum de les quals tinguin coneixement.




• Remetre la comunicació o informe policial a mode de “notitia criminis” amb caràcter urgent al Fiscal en cap de la Fiscalia territorialment competent, amb còpia per a les unitats de Policia Judicial dels Mossos d’Esquadra, a efectes de coordinació.




• Practicar les diligències necessàries per acreditar els “fets delictius” i determinar les responsabilitats penals exigibles, i tot allò que els encomani el Fiscal, al qual n’hauran de remetre el resultat.




• Adoptar les mesures necessàries per evitar la consumació o esgotament dels “delictes”, requisant urnes, sobres electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics i altra material de difusió, promoció o execució del referèndum.




Atès que la Instrucció 1/2017 entra en contradicció flagrant amb l’Acord adoptat per la “Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial” en la reunió celebrada el dia 15 de juliol de 2015. En aquell acord, punt 2 de la reunió, es determina que, si bé les Policies Locals són Policia Judicial en sentit genèric, no ho són en sentit estricte, ja que la Policia Judicial Específica, d’acord amb l’article 7 del RD 769/1987, sobre regulació de la Policia Judicial, són les Unitats Orgàniques previstes en l’article 30.1 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, integrades per membres del Cos Nacional de Policia, Guardia Civil i Policies Autonòmiques. Tan sols les Policies Locals de grans municipis que hagin firmat el Conveni de Col•laboració entre el Ministeri de l’Interior i la FEMP, de 20 de febrer de 2007, podran actuar com a Policia Judicial en un seguit d’infraccions penals que s’especifiquen en el conveni i que es refereixen a les antigues faltes i delictes menys greus.




Atesa la irregularitat de la Instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra, en què es desatén l’esmentat Acord de la “Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial”, ja que s’atribueixen a les policies locals funcions de policia judicial que no els corresponen.




Atès que la Policia Local de Mataró ha retirat i requisat cartells i pancartes a favor del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.




Atès que la Policia Local de Mataró ha identificat a ciutadans i ciutadanes que exercien el seu dret a la llibertat d’expressió i que les seves dades poden haver estat traslladades a la Fiscalia perquè siguin processats com a col•laboradors del referèndum.




Els grups municipals de la CUP, ERC-Moviment d’Esquerres, VoleMataró i CiU, proposem al Ple de l’Ajuntament de Mataró els ACORDS següents:




1. Ratificar el compromís de l’Ajuntament de Mataró en defensa de la llibertat d’expressió i de reunió com a drets democràtics fonamentals.




2. Rebutjar la instrumentalització política de la Policia Local i deixar sense efecte la Instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra, complementant la instrucció 2/2017 de la Fiscalia.




3. Informar a les persones identificades per la Policia Local per haver fet campanya pel referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre si les seves dades s’han traslladat a la Fiscalia i, en cas afirmatiu, se’ls oferirà suport jurídic.




4. El Ple de l’Ajuntament de Mataró exigeix que el Govern Municipal doni compliment als acords abans esmentats.”