Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura s’atorgaran a un concurs d’idees per recuperar la Muralla d’en Titus

Escoltar

Els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura s’atorgaran a un concurs d’idees per recuperar la Muralla d’en Titus

Els participants a la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme optaran també al 2n Premi Puig i Cadafalch del Maresme a la millor obra de recuperació de patrimoni

La 14a edició del Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura de Mataró presenten aquest any una novetat destacada. De manera excepcional, en aquesta ocasió no es premiarà obra executada, sinó els millors projectes d’un concurs d’idees sobre la recuperació de la Muralla d’en Titus de Mataró.

 


Enguany, els premis s’emmarquen en el programa d’actes de l’Any Puig i Cadafalch amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte modernista mataroní. Puig i Cadafalch és autor, entre altres, del sostre enteixinat del Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, on avui ha tingut lloc la presentació dels premis. La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament, Núria Calpe; el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comeron; la representant del COAC a la seu del Maresme, Laura Subirà, i la responsable de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament, Mariona Gallifa, han presentat la 14a edició dels Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura de Mataró, la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme i el 2n Premi Puig i Cadafalch del Maresme.

 


El veredicte del concurs, premis i mostra es farà públic en un acte a Mataró en dates properes al 17 d’octubre, dia del naixement de Josep Puig i Cadafalch. També està previst celebrar llavors les 48 hores Open Puig i Cadafalch, que enguany tindran com a tema: “Josep Puig i Cadafalch. Mataró: inici i final de trajecte.”



 



Una mica d'història




L’Ajuntament de Mataró va crear als anys 80 els Premis Puig i Cadafalch per divulgar la bona arquitectura feta a la ciutat i a la vegada difondre la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Per la seva banda, a finals dels 90 el COAC va posar en marxa les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre a cada demarcació el treball dels arquitectes del territori.

 


L’any 2004 l’Ajuntament i la Demarcació de Barcelona del COAC van arribar a l’acord d’organitzar i realitzar conjuntament a la ciutat els Premis Puig i Cadafalch i la Triennal d’Arquitectura del Maresme, que després va canviar el nom per Mostra d’Arquitectura del Maresme. Així es van fer les convocatòries del 2004, 2007, 2011 i 2014, i es repeteix enguany.

 


Els dos certàmens, que atorguen en paral·lel els guardons i/o distincions propis, tenen en comú l’objectiu de promoure la bona arquitectura com a eina per millorar les condicions de vida i l’activitat dels nostres entorns més propers, així com el reconeixement a tots aquells agents implicats en fer-la possible: tècnics, promotors i constructors.



 


El concurs d’idees està convocat per l’Ajuntament amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. S’adreça a arquitectes i professionals legalment capacitats, que presentin projectes per a la recuperació de la Muralla d’en Titus i el seu entorn més proper. . Aquest indret de Mataró amb accés des de la baixada de Santa Anna, poc conegut i actualment en estat de deteriorament, conserva alguns trams destacats de la muralla del segle XVI de la ciutat.

 


Premis Puig i Cadafalch: concurs d'idees: "Recuperem la Muralla d'en Titus"


 


El concurs es regula mitjançant les seves bases específiques. Els projectes seran valorat per un jurat format per representants i tècnics de l’Ajuntament, del Consell municipal del Patrimoni arquitectònic i ambiental de Mataró, del Col•legi d’arquitectes i del Col·legi d’aparelladors de Barcelona.

 


Excepcionalment, els premis de la 14a edició dels Premis Puig i Cadafalch-Concurs d’idees “Recuperem la muralla d’en Titus” tindran una dotació econòmica.

 


Hi haurà un primer premi valorat en 5.000 € (IVA inclòs), que corresponen a una dotació econòmica de 3.000 € (IVA inclòs) finançada per l’Ajuntament de Mataró, i una beca de l’Escola Sert valorada en 2.000 € finançada per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. El premi no comporta l’encàrrec del projecte.

 


També es preveuen dos accèssits valorats amb 2.500 € (IVA inclòs) cadascun, corresponents a una dotació econòmica de 1.500 € finançats per l’Ajuntament de Mataró i una beca de l’Escola Sert valorada en 1.000 € finançada per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.






L’Ajuntament convoca també la 2a edició del Premi Puig i Cadafalch del Maresme, per a la millor obra de recuperació del patrimoni arquitectònic que s’hagi fet a la comarca, i que es decidirà entre les obres presentades a la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme en la modalitat de restauració o rehabilitació.

 


2n Premi Puig i Cadafalch del Maresme

 


Podran optar-hi tant promotors privats com públics, amb obres que hagin finalitzat entre l’1 de gener de 2014 i el 31 de desembre de 2016. Aquest premi serà atorgat pel mateix jurat de la Mostra d’Arquitectura del Maresme i rebrà com a premi el guardó representatiu.




 



5a Mostra d'Arquitectura del Maresme




Els objectius de la Mostra d’Arquitectura del Maresme, organitzada per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, estan més a prop d’una exhibició que d’una competició. Es pretén posar en valor la feina que els arquitectes vulguin fer pública i difondre l’arquitectura més rellevant del territori. A més, ajuda a crear un fons documental i a reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats. Les obres es poden adscriure a les següents modalitats o apartats:

 


- obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció pública,

- obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció privada,

- intervencions de restauració en el patrimoni,

- intervencions en espais exteriors,

- intervencions en espais interiors,

- altres (nova modalitat que vol posar de manifest tot allò que pugui fer un arquitecte i no es pot inscriure en cap de les modalitats anteriorment descrites).

 


Les bases particulars de la Mostra d’Arquitectura del Maresme es podran consultar i descarregar a partir de la primera setmana del mes de febrer des del web del Col•legi d’Arquitectes, el web municipal i el web de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.




 



Insrcipcions 




Les inscripcions a la Mostra d’Arquitectura del Maresme es podran formalitzar a partir de la primera setmana de febrer a través del portal creat pel COAC (www.coac.net/mostra/). Per participar al segon Premi Puig i Cadafalch del Maresme caldrà inscriure’s també a la Mostra i marcar, a més, la casella corresponent.



Per participar a la 14 edició dels Premis Puig i Cadafalch/ concurs d’idees d’arquitectura caldrà només presentar les propostes al Registre de les oficines de l’Ajuntament de Mataró, situades al carrer Pablo Iglesias núm. 63, 2a planta, despatxos 2 i 3, 08302 Mataró.




El període d’inscripció i presentació d’obra als tres certàmens s’iniciarà la primera setmana del mes de febrer i finalitzarà el 28 d’abril.