Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament posa en marxa una nova eina on es poden consultar els pressupostos de forma fàcil i entenedora

Escoltar

L’Ajuntament posa en marxa una nova eina on es poden consultar els pressupostos de forma fàcil i entenedora

La seva activació està emmarcada en el projecte de Bon Govern, ètica i transparència

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, acompanyat del president de la Comissió Informativa Especial de Bon Govern, Ètica i Transparència, Esteve Martínez, ha presentat avui en roda de premsa la nova eina per consultar els pressupostos municipals d'una manera fàcil i entenedora. De moment, ofereix informació actualitzada diàriament sobre el pressupost vigent i els d’exercicis anteriors –des de 2010-. En quant s’aprovi un nou pressupost, s’actualitzaran les dades. 

 


La seva posada en marxa té per objectiu oferir màxima transparència al ciutadà i s’emmarca en el projecte de Bon Govern, ètica i transparència. També emmarcat en aquest projecte, el febrer de 2017 es va posar en marxa l’Observatori del Deute, un espai informatiu al web municipal que mostra l’estat del deute de l’Ajuntament i de les empreses que en depenen.

 


La nova eina, a la qual també s’hi accedeix a través del web municipal, permet saber de forma senzilla i pedagògica què és el pressupost, com s’elabora, com es distribueix, quin és l’estat d’execució de cada partida, com ha evolucionat la despesa per habitant o quin és el nivell d’endeutament de l’Ajuntament, entre d’altres.

 


El nou recurs, doncs, permet visualitzar els ingressos, despeses i indicadors pressupostaris; posar en context les xifres comparant-les amb anys anteriors o bé amb les d’altres municipis; i consultar el detall de les partides pels diferents tipus de classificació. Està previst que en un futur aquesta eina també inclogui la informació al detall de les factures dels proveïdors.



 


Execució pressupostària


En aquest moment, aquest apartat ofereix informació referent al pressupost de 2017: quin és l’estat diari de l’execució de les despeses i dels ingressos, informació que es pot consultar segons diferents criteris: per ordre d’execució (més execució o menys execució); segons el valor (percentatge o euros); i per categoria (per a què es gasta, en què es gasta o personalitzada).

 




Guia


L’apartat explica que el pressupost municipal és el pla econòmic i financer amb què l’Ajuntament gestiona els diners públics per donar resposta a les necessitats de la ciutat. És una eina de caràcter anual que especifica les previsions d’ingressos i despeses, que serveix per planificar, programar, controlar i avaluar les actuacions municipals i fer el seguiment de les finances.

 


També en aquest apartat s’expliquen conceptes bàsics per fer més comprensible el pressupost: com es llegeix, ingressos, despeses, quant deu el municipi i execució pressupostària.

 




Rebut


A través d’aquesta eina, el ciutadà pot saber quina és la seva contribució al pressupost municipal a través del pagament d’impostos i taxes, i també a quines actuacions es dediquen aquests diners.