Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament rep un ajut de quasi 1 milió d’euros per reformar l’edifici del Cafè Nou

Escoltar

L’Ajuntament rep un ajut de quasi 1 milió d’euros per reformar l’edifici del Cafè Nou

La subvenció l’atorga el Fons Europeu per al Desenvolupament Econòmic Regional (FEDER)



L’alcalde, David Bote; el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; i la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, han donat a conèixer avui la concessió de la subvenció del Fons Europeu per al Desenvolupament Econòmic Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 que permetrà portar a terme la reforma de l’edifici del Cafè Nou. La subvenció atorgada és de 941.056,17 €.


 

La rehabilitació del Cafè Nou té previst destinar la planta baixa a punt d’informació turística dotat amb tecnologia innovadora, botiga turística i un espai de trobada amb servei de bar; i la planta primera a activitats d’exhibició cultural per revitalitzar i ampliar el sector de les arts escèniques i la música programant teatre, dansa i música. L’espai diàfan pretén acollir també actes ciutadans de diferents àmbits.

 

 

Finançament europeu

 

El juny de 2016 l’Ajuntament es va presentar a la convocatòria per aconseguir una subvenció del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb el projecte de reforma del Cafè Nou. La resolució provisional deixava el projecte de Mataró fora de la convocatòria per unes dècimes, l’Ajuntament va presentar les al·legacions oportunes que han estat estimades a la resolució definitiva i que han permès que finalment el projecte del Cafè Nou fos seleccionat.

 

La subvenció del FEDER correspon al 50 % de les despeses del cost del projecte que les bases consideren subvencionables, aquest import és d’1.882.112,34 €,  i per tant l’import concedit és de 941.056.17 €. El pressupost total del projecte del Cafè Nou és de 2.303.114,34 €.

 

 

Avantprojecte de reforma del Cafè Nou

 

El Ple de l’Ajuntament de juny de 2016 va aprovar l’avantprojecte de reforma de l’edifici del Cafè Nou. L’immoble, situat a La Riera al costat de l’edifici de la Presó, forma part del patrimoni històric de la Unió de Cooperadors de Mataró.



L’edifici, de planta baixa i pis, està catalogat pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró amb nivell de protecció B/v que afecta a la façana i la volumetria. En trobar-se dins de l’àmbit de la Presó té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local.

 

La façana principal té accés per La Riera. A la planta baixa es contempla la possibilitat d’instal·lar un bar cafeteria (132 m²) i un espai per acollir un punt d’informació turística (114 m²). L’accés cap al pati del Cafè Nou serà adaptat i es donarà tractament com a entrada alternativa. Els volums annexos de la façana posterior es tractaran de manera diferenciada. També s’hi instal·larà un ascensor nou per connectar les dues plantes.

 

Es preveu que la planta pis es pugui utilitzar de manera independent. Amb aquest objectiu, l’avantprojecte preveu la construcció d’una escala exterior que connecti directament el Pati del Cafè Nou amb la primera planta. Es mantindrà el concepte de planta diàfana, tot i que es preveu un tancament que permeti compartimentar-la. La sala principal es configura com un espai escènic polivalent (239 m²), amb aïllament acústic i un mòdul de camerinos i serveis. També tindrà sortida a la terrassa (60 m²).

 

Per tal d’executar la reforma caldrà desmuntar les encavallades, enderrocar la paret que dona al pati posterior, que es troba en mal estat, reparar els forjats i fer de manera interna tot el reforç estructural de l’edifici (actualment està apuntalat).

 

La proposta de reforma ja té el vistiplau de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat.

 

Aquesta operació permetrà potenciar l’eix de La Riera i disposar d’un potent nucli d’equipaments culturals: La Presó, el Pati del Cafè Nou, el mateix Cafè Nou, la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, l’Aula de Teatre i l’Ateneu de la Fundació Iluro.