Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament s’uneix a Apropa Cultura per promoure el lleure cultural inclusiu

Escoltar

L’Ajuntament s’uneix a Apropa Cultura per promoure el lleure cultural inclusiu

L’objectiu és facilitar l’accés als espectacles a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social



Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu adreçada a entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social. Mitjançant l’adhesió de Mataró al programa, les entitats socials tenen accés als espectacles que es programen des de la Direcció de Cultura i que es duen a terme al Teatre Monumental.


 

L’objectiu compartit entre Apropa Cultura i l’Ajuntament, a través de la Direcció de Cultura i la regidoria de Benestar Social, és aconseguir que la cultura esdevingui un fet habitual i rellevant també per a les persones en situació més vulnerable. Els dos organismes uneixen esforços per fomentar la inclusió social, garantir la dignitat de totes les persones i promoure la transformació social a través de la cultura. Aquesta tasca es fonamenta en el dret universal d’accés a la cultura de totes les persones de la societat.

 

La Direcció de Cultura fa anys que facilita l’accés a la cultura a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant col·laboració amb el Servei de Benestar Social. Amb el conveni que se signa amb Apropa Cultura es facilita l’accés a col·lectius d’una manera més directa, àgil i dinàmica. Aquesta nova finestra doncs, s’afegeix a les ja existents. En aquest sentit, es dóna l’oportunitat d’accés als espectacles familiars de forma gratuïta a famílies en risc d’exclusió allotjades al Centre d’Estada Limitada a l’edifici de Can Soleret. També, des de l’Associació La Xarxa se cedeixen invitacions per a espectacles de públic familiar a entitats que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió. Per aquest motiu l’entitat, que programa bona part dels espectacles familiars de la ciutat, també s’ha adherit al programa Apropa Cultura. A més, cal destacar que els preus públics oferts per als espectacles del Teatre Monumental, inclouen descomptes per als usuaris del carnet blau (col·lectiu de gent gran).

 

En l’àmbit de formació, es facilita l’accés a aquests col·lectius, establint diverses bonificacions en els cursos que s’ofereixen des de l’Aula de Teatre i també treballant en un projecte amb joves en risc d’exclusió. Alhora, des de l’Aula de Teatre es dóna suport a iniciatives de diferents col·lectius que volen utilitzar les arts escèniques com a eina de cohesió social i inclusió. Un bon exemple és el grup recentment creat amb les vocalies de dones de la ciutat o el suport en els seus inicis al grup de teatre Andana, amb formació per part de personal de l’Aula de Teatre.

 

 

Funcionament

 

La programació s'ha publicat al web d’Apropa Cultura. Durant el període de reserves, en aquest cas del 23 de gener al 5 de febrer, a través del portal web les entitats socials reserven online totes les activitats i realitzen el pagament. Les propostes culturals s’ofereixen a un preu social de 3 €. Les entrades es recullen el mateix dia de l’espectacle.

 

Un 2 % de l’aforament del Teatre Monumental de cada espectacle es destina al programa Apropa Cultura. Són localitats de bona ubicació i fàcil accés, també places de cadira de rodes per a persones amb mobilitat reduïda. Són passis de tots els horaris possibles.

 

 

Públic a qui s'adreça

 

El programa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, persones amb discapacitat física en situació d’exclusió social, gent gran (residències, centres de dia, programes de combatre l’aïllament, programes d’inclusió social), persones en situació de privació de llibertat, persones immigrades (programes d’acollida i d’inclusió social), infància i adolescència (CRAES i centres oberts), persones amb drogodependència i/o altres addiccions i dones en situació de violència de gènere i risc d’exclusió.

 

 

Oferta d'espectacles

 

La Temporada Estable de Teatre i Dansa ve carregada d’espectacles d’alta qualitat artística. A través d’Apropa Cultura, s’ofereix la possibilitat d’anar a veure aquestes obres per a adults al Teatre Monumental: “La desaparició de Wendy”, “Rhümia”, “El Padre”, “L’hostalera” i “Infàmia”.

 

Per al públic infantil, dins del cicle Sortim en Família, formaran part del programa Apropa Cultura els espectacles que es fan al Teatre Monumental: “Tot Plegat” i “Akäshia, el viatge de la llum”.

 

 

Més sobre Apropa Cultura

 

El programa celebra enguany 10 anys des de la seva creació. Ofereix més de mil propostes culturals diferents a l’agenda de cada temporada. Actualment hi ha més de 1.500 centres socials registrats que treballen amb persones en risc d’exclusió social. La xarxa està formada per una seixantena de teatres, auditoris, festivals i museus d’arreu de Catalunya. El col·lectiu que més ús en fa és el de la discapacitat intel·lectual, seguit pel de la salut mental i gent gran. Des de la seva posada en funcionament, Apropa Cultura ha fet possible més de 132.500 experiències culturals.