Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde demana al subdelegat del Govern de l’Estat més implicació contra les màfies que ocupen pisos

Escoltar

L’alcalde demana al subdelegat del Govern de l’Estat més implicació contra les màfies que ocupen pisos

El fenomen limita les possibilitats de reallotjament de persones que realment estan en situació de vulnerabilitat social

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha traslladat aquest matí al subdelegat del Govern de l’Estat a Barcelona, Emilio Ablanedo, la preocupació de l’Ajuntament per la problemàtica derivada de l’ocupació conflictiva d’habitatges i ha sol·licitat el seu ajut per lluitar contra les màfies que poden haver-hi darrera. Ho ha fet en una reunió a la Delegació del Govern a Barcelona a la que han assistit també la regidora de Via Pública, Núria Moreno, i el regidor José Manuel López.



En l’àmbit policial i de seguretat ciutadana, l’Ajuntament reclama al Departament d’Interior de la Generalitat, conjuntament amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, l’elaboració d’un pla especial de seguretat contra les màfies (grups i organitzacions criminals) que estarien implicades en casos d’ocupacions d’habitatges.



El Cos de Policia Nacional -que depèn del govern de l’Estat- té competències en diverses matèries que afecten a aquest fenomen, per la qual cosa l’alcalde ha demanat al Subdelegat del Govern la seva implicació per abordar la problemàtica. 





Declaració institucional




La Junta de Portaveus de l’Ajuntament va aprovar dilluns una declaració institucional que reclama a les institucions supramunicipals dels àmbits administratiu i jurídic les mesures necessàries per lluitar contra les ocupacions indiscriminades d’habitatges, que limiten les possibilitats de reallotjament de persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió residencial. La declaració, de la qual es va donar compte en el Ple d’ahir, va ser aprovada amb els vots a favor del govern municipal (PSC i CiU), Ciutadans, PPC i PxC. ERC, VoleMataró i la CUP es van abstenir i ICV-EUiA va votar en contra.



La declaració demana a l’Estat fiscals especialitzats i que es posi en marxa aquest any el jutjat civil número 9 a Mataró, tant per evitar el col•lapse en la resta de jutjats civils com per donar solució a la problemàtica de les ocupacions.



Es calcula que a Mataró hi ha uns 3.400 habitatges buits, dels quals hi ha indicis que un 25% estan ocupats. Les ocupacions es concentren bàsicament en habitatges de titularitat privada de grans tenidors (com entitats financeres), però també en el parc d’habitatges públics, sobretot els provinents de les cessions més recents que estan fent les entitats financers a la Generalitat. L’Ajuntament de Mataró només té ocupats 5 dels 277 habitatges de titularitat municipal (2%).