Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde trasllada les reivindicacions mataronines sobre transport a la Cimera per la Millora de la Qualitat de l’Aire

Escoltar

L’alcalde trasllada les reivindicacions mataronines sobre transport a la Cimera per la Millora de la Qualitat de l’Aire

David Bote demana que els mataronins puguin beneficiar-se de la Targeta Verda i que es reformi el sistema tarifari del transport

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha participat aquest matí a la Cimera per a la millora de la Qualitat de l’Aire a la conurbació de Barcelona, que ha presidit el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, i que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes. A la reunió també ha assistit la regidora de Medi Ambient, Núria Calpe.

 


En aquesta cimera la Generalitat ha presentat els acords que han de contraure les diferents institucions per lluitar contra els episodis de contaminació ambiental a la conurbació de Barcelona. Hi estan implicats tant la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i els diferents ens supramunicipals, així com la resta de municipis (agrupats en diferents categories: Municipis de l’àmbit40, municipis de l’Àmbit-40 de més de 100.000 habitants, i municipis de la zona d’influència de l’Àmbit-40).

 


En aquesta darrera categoria és en la que està inscrit tècnicament Mataró i, per tant, se li demana:

 


a) Informar sobre episodis ambientals i els seus efectes sobre la salut per tal de reduir la mobilitat motorizada privada cap a la Zona de Protecció Especial.



b) Informar de les mesures de mobilitat que es prenguin en l’Àmbit-40 que afecten els ciutadans quan es desplacin cap a la conurbació de Barcelona.



c) Reforçar els serveis de transport urbà cap a les estacions ferroviàries, si escau, i recordar, per exemple, altres qüestions com ara la ubicació dels aparcaments dissuassoris (parc & ride).



d) Mantenir lliures els carrils bus dels busos exprés i reforçar-ne el control per part de les policies municipals, especialment durant els episodis ambientals.



e) Fer campanyes de sensibilització i recomanacions de mobilitat a la població en cas d’episodi ambiental.





Durant el torn d’intervencions en la cimera, l’alcalde de Mataró ha mostrat la seva predisposició a comprometre’s amb aquestes mesures, però ha advertit que “Mataró no vol ser només un executor perifèric” i vol participar tant dels incentius com del finançament de les mesures que se posin en marxa.

 


Tenint en compte que les mesures presentades per la Generalitat fan referència a com ha de ser la mobilitat en l’entorn de Barcelona, l’alcalde ha reivindicat que la Targeta Verda no sigui només per als municipis de l’Àrea Metropolitana, i ha tornat a demanar una reforma del sistema tarifari de transport públic perquè Mataró formi part de la zona tarifària 2. En aquest sentit, l’alcalde ha volgut traslladar a la cimera els acords presos en diverses ocasions per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament.