Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La 20 Nit de la Solidaritat explica experiències i projectes de treball per a la pau a Israel-Palestina

Escoltar

La 20 Nit de la Solidaritat explica experiències i projectes de treball per a la pau a Israel-Palestina

Durant l’acte es va projectar el documental “Dones construint la pau a Israel-Palestina”



La 20 Nit de la Solidaritat s’ha celebrat avui, 16 de juny, al Casal de l’Aliança on la regidora de Benestar Social, Convivència i Polítiques Socials, Isabel Martínez, ha presentat la memòria 2016 de “Projectes de Cooperació i sensibilització 2016” als assistents. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde, David Bote, i l’activista dels Drets Humans i director acadèmic de l’Institut Universitari ONO, Meir Margalit.




Durant el transcurs de la nit, s’ha projectat el documental “Dones construint la pau a Israel-Palestina” que mostra com a Israel hi ha nombroses organitzacions feministes i pacifistes, on dones jueves i palestines treballen conjuntament per una pau justa. És el cas de Dones de Negre, xarxa feminista pacifista internacional que es manifesta cada setmana per la pau, des de fa més de 20 anys. També es mostra la tasca de l’organització feminista i pacifista israeliana, “New Profile”, formada principalment per dones joves, que treballa a llarg termini amb l’objectiu de desmilitaritzar la societat israeliana i convertir-la en una societat pacífica i respectuosa amb els drets humans.




Després del documental del programa “Latituds” del Canal 33, ha estat el torn de la conferència de l’activista dels Drets Humans i director acadèmic de l’Institut Universitari ONO, Meir Margalit, que portava com a títol “Els Drets Humans en l’era postmoderna: la pau a Israel-Palestina”.




Margalit ha dividit la seva ponència en tres parts diferenciades. En primer lloc ha volgut parlar sobre la situació dels drets humans en la societat postmoderna i ha mostrat la seva preocupació perquè els drets humans s’aplacin o es releguin al•legant motius de seguretat. En aquest sentit i posant exemples sobre la política Europea i també la venda d’armament que fa Espanya a Israel, Margalit ha dit que “la forma más cínica y sofisticada de vaciar a los derechos humanos de contenido es tranformandolos en un mero concepto jurídico o constitucional, mientras que los derechos humanos son sobretodo un concepto ético y moral”.




En la segona part de la xerrada ha parlat més concretament sobre la situació a Israel i ha recordat, com s’ha pogut veure al documental, tota la tasca pacifista que hi ha i la necessitat de trencar el paradigma israelià i crear una seqüència de plantejaments alternatius amb un sistema de pensaments i paradigmes diferents i basats en la cultura humanística i no com ara que hi predomina una cultura militaritzada.




En la darrera part de la conferència, l’activista dels Drets Humans ha volgut posar l’èmfasi en la necessitat de regenerar el pensament humanista i la democràcia i ha felicitat a l’Ajuntament de Mataró per la celebració de l’acte.




La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de l’alcalde, David Bote, qui ha assenyalat que els drets humans han de ser la brúixola dels nostres actes i també ha volgut agrair la tasca realitzada per entitats i càrrecs polítics en aquests 20 anys solidaris.




Membres del Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència han traslladat un gran pastís a sota l’escenari on s’han bufat les espelmes per celebrar aquest aniversari del treball en temes de cooperació i solidaritat.