Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Casa de la Música, el planter per a nous músics i nous públics

Escoltar

La Casa de la Música, el planter per a nous músics i nous públics

El 2016 s’han realitzat 110 activitats que han registrat 10.200 usuaris entre espectadors i participants en cursos, tallers i grups d’assaig



El regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez i el Director de la Casa de la Música, Pau Manté, han presentat avui, 20 de febrer, la programació de la Casa de la Música Popular per al 2017 i diversos programes que es desenvolupen en el marc del projecte.




La Casa de la Música Popular és un projecte compartit per la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró, l'Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC) i Visualsonora, destinat a potenciar la música en viu en diferents àmbits: formació, creació, exhibició (concerts), participació ciutadana i dinamització. Les 5 cases de la música existents (Mataró, Gironès, l’Hospitalet, Terrassa i Manresa) treballen en xarxa per tal de permetre l'intercanvi d'activitats, d'experiències i projectes que permetin l'evolució i la millora del projecte.



La Casa de la Música vol donar resposta a tota la cadena del procés musical, des de la formació dirigida a instituts i escoles, passant per la formació tècnica més específica i acabant en les fases de producció (bucs d'assaig, stages a sala) i finalment en la fase de difusió en diferents espais i formats. En la seva tasca es vol arribar a tot el territori local. Partint del Pla d'en Boet, passant pels bucs d'assaig a l'Eixample, el Casal de la Nova Aliança, el Teatre Monumental, les extraescolars a barris com Rocafonda o Peramàs o la participació i suport d'activitats a la majoria de barris de la ciutat.






Nou format del cicle Músiques Tranquil·les






Un dels projectes destacats dels darrers anys ha estat el cicle de Músiques Tranquil•les, que durant tres mesos oferia concerts de destacades formacions musicals del país juntament amb grups locals. Enguany es transforma en una temporada amb l’objectiu de treballar més estretament amb comunitats d'interès perquè s'apropin a la gestió musical amb el suport tècnic de la Casa. Passar d’organitzar concerts per a la gent, a organitzar concerts amb la gent. Els concerts passen a tenir un espai fixe, el Casal Nova Aliança i un dia fixa, el primer dijous de mes. La comunitat va posar-se en marxa al gener i ja compta amb 150 participants.



Durant la temporada també es faran els concerts al Teatre Monumental, que per aquest primer semestre seran: Gospelsons & n’awlins six i Joey DeFrancesco, dins del cicle A la vora del jazz.






Més enllà dels concerts






Des de la Casa de la música es desenvolupen altres projectes com els programes de suport a la creació; les jornades sóc autor, en col·laboració amb la fundació SGAE, per assessorar a professionals de la música; el Disconcert, una oferta musical mensual per persones amb diversitat funcional en col•laboració amb el Taller d’Idees; el Musiquetes, un projecte per donar a conèixer la música als infants a través de cançons populars; l’organització dels actes del dia de a música; el suport tècnic a iniciatives com suport tècnic: Big Band Jazz Maresme, Tribukada, Gospel Sons, Luta Sem Pausa, entre d’altres. Enguany s’està treballant en dues noves iniciatives:




Els concerts vermut als barris que s’han ofert a les associacions de veïns de la ciutat per poder donar una oferta musical un diumenge al matí al mes a diferents espais de la ciutat




El projecte Plató, que en col•laboració amb el grau d’Audiovisuals del Tecnocampus, per l’enregistrament de concerts de la Casa de la música






Balanç 2016






Durant 2016 s’han dut a terme 110 activitats que han comptat amb 10.200 usuaris directes entre assistents a concerts, activitats de participació, cursos i tallers de formació i grups d'assaig. Entre elles destaquen la consolidació del cicle "A la vora del Jazz", la darrera edició del Cicle de Músiques Tranquil·les, els 10 anys del grup coral de gospel Gospel Sons o concerts de grans de la música estatal, com el reggae de Green Valley o el pop de Nueva Vulcano.




L’objectiu per 2017 és consolidar aquestes xifres i oferir noves propostes com:




- La celebració del dotzè aniversari de la Casa de la Música. El 2 de març actuarà la Judit Nedderman dins el Músiques Tranquil•les, el 3 de març els Manel al Clap i el dissabte 4 de març els terrassencs Decallaos. També s’oferirà una jamm session amb el maresmenc Gabriel Amargant i es tanca el mes amb El Petit de Cal Eril.




- A l'abril es treballarà el suport amb el cicle "A la vora del jazz”, i bandes consolidades com Gossos.




- A primers de maig se celebrarà la cantata amb la participació d'escoles mataronines “Allà Mataró hi havia un tramvia…”. I el 12 de maig el mític grup de hip-hop estatal Def Con Dos




Des de gener de 2017, la productora audiovisual i cultural Clack sumarà esforços amb Visual Sonora, SCCL per impulsar la comunicació en premsa i l'audiovisualització del projecte Casa de la Música. Un exemple de treball d'intercooperació cultural de dues cooperatives locals.