Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La conferència institucional de la Diada posa de manifest que el conflicte social forma part del patrimoni d’un país

Escoltar

La conferència institucional de la Diada posa de manifest que el conflicte social forma part del patrimoni d’un país

El conferenciant Manuel Delgado ha explicat com la lluita i sortir al carrer és una tradició cultural





“Una cultura de lluita. El conflicte social i altres tradicions populars” és el títol de la conferència que s’ha portat a terme avui, 8 de setembre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48) i que ha anat a càrrec de l’antropòleg i professor universitari, Manuel Delgado. L’acte ha estat presidit pel primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, i pel president d’Òmnium Mataró-Maresme, Carles Estapé.




La xerrada ha posat de manifest com “les festes i les parafestes permeten que unes determinades aliances socials puguin usar simbòlicament l’espai urbà com a plataforma per posar-se en escena a elles mateixes”. El paper que juguen l’entramat de carrers i altres indrets urbans en les manifestacions culturals d’un país ha centrat part de les paraules de Manuel Delgado. Però no només de les manifestacions festives, sinó de les manifestacions de lluita que s’ha succeït en la història. La cultura bàsicament és el conjunt de les sinèrgies, de les formes de fer segons els antropòlegs i en aquesta forma d’entendre la cultura, aquesta va més enllà de les arts, també inclou les manifestacions socials, les lluites socials. I en aquestes manifestacions els carrers i vials triats tenen un paper protagonista.




El programa “Sense Ficció” de TV3 va emetre el passat 13 de juny el documental “En lluita” que fa un recorregut històric per les lluites socials que hi ha hagut a Catalunya en els últims 50 anys, des del final del règim franquista fins a l'actualitat.




La referència a aquest programa és un bon resum de la principal idea que ha posat de manifest Manuel Delgado en la conferència: la història d’un país, el seu patrimoni, la seva cultura no només es forma pels actes festius sinó per les lluites, per les manifestacions. La ciutadania surt al carrer per actes festius però també per manifestar-se per dir la seva sobre allò que l’envolta.




L’acte de la conferència institucional s’ha pogut seguir en directe per streaming al web de l’Ajuntament de Mataró.