Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La guanyadora de la Beca Joan Peiró presenta el seu projecte a Cafè de Mar

Escoltar

La guanyadora de la Beca Joan Peiró presenta el seu projecte a Cafè de Mar

L'antropòloga Mariona Zamora elaborarà un treball sobre emprenedoria social des de la perspectiva de gènere

L’alcalde i president de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, David Bote, ha presidit aquesta tarda la presentació del treball guanyador de la 4a Beca Joan Peiró. La beca es va atorgar a Mariona Zamora Juan, antropòloga social i cultural, pel projecte de treball de recerca “Emprenedoria cooperativista, desenvolupament local i governança democràtica a la comarca del Maresme. Una aproximació des de la perspectiva de gènere”. A la presentació també hi han assistit la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, i la vicepresidenta de la Fundació Unió de Cooperadors, Anna Huertos. 

 


Mariona Zamora ha explicat que l’objectiu principal de la seva recerca és esbrinar si les cooperatives del Maresme influeixen en la construcció d'una governança democràtica i un desenvolupament local equitatiu des d’una perspectiva de gènere, analitzant els itineraris i propostes de les dones que les colideren. Així doncs, la finalitat d’aquesta recerca és seguir aprofundint en la visibilitat i anàlisi del món cooperativista i les seves lògiques i, a la vegada, aportar elements de reflexió sobre les desigualtats de gènere en el sí del cooperativisme, i el seu impacte en la governança i desenvolupament local.




La Beca Joan Peiró té per objectiu fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. D’acord amb les bases, el veredicte es va fer públic el passat 28 de març i en aquesta quarta edició s’hi van presentar quatre propostes de treball. La beca està dotada amb 3.000 € i la persona guanyadora té un any per elaborar el treball de recerca. La meitat del premi ja s’ha fet efectiu, i la resta quan s’hagi acabat de confeccionar el treball i el jurat n’hagi determinat la qualitat. El jurat, que farà un seguiment de les investigacions, està format per historiadors i per càrrecs de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.


 


Antecedents i anteriors guanyadors



La Beca Joan Peiró va néixer amb l’objectiu de convocar-se cada dos anys. La primera convocatòria va tenir lloc l’any 2006 i va premiar Miguel Garau i Rolandi i Enrique Tudela i Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura - La contribució de "Cristalleries de Mataró" a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920 - 1936 )”.


La següent convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual es van atorgar dues beques enlloc d’una: “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu i Solà i “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Díaz i Corral. A més, el 2012 es va celebrar l’Any Internacional del Cooperativisme.


Aquesta quarta edició de la beca coincideix amb l’Any Joan Peiró, organitzat amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament a Paterna a mans de les tropes franquistes.


Els treballs guardonats queden en propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró durant els dos primers anys, temps durant el qual els pot publicar sencers o en part.