Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) posa l’accent en l’assessorament individual a joves i famílies

Escoltar

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) posa l’accent en l’assessorament individual a joves i famílies

Se celebra del 27 al 31 de març a l’Espai Gatassa i a la Fundació TecnoCampus

La XI Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) se celebra aquesta setmana per donar a conèixer tota l’oferta formativa que ofereix la ciutat i la comarca un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria. L’assessorament a les famílies i als ciutadans és una de les principals novetats d’aquesta edició que ofereix la SIOP amb xerrades informatives i també amb assessoraments individualitzats. 




La SIOP s’adreça a totes aquelles persones que necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació i les famílies d’alumnat de la ciutat.




La SIOP inclou xerrades sobre els diferents estudis post obligatoris:


-Els cicles formatius de grau mitjà



-Els cicles formatius de grau superior



-El batxillerat



-El curs d’accés a cicles de grau mitjà (CAM)



-El curs d’accés a cicles de grau superior (CAS)



-Els Programes de Formació i Inserció (PFI)



-Les proves d’accés a la universitat, a cicles formatius i al graduat en educació secundària






Orientació i assessorament




L’orientació i l’assessorament prenen un paper més important en aquesta edició perquè hi ha joves i famílies que no tenen clar el camí a seguir tot i saber tota l’oferta formativa que hi ha. L’assessorament individualitzat té un pes important ja que hi ha persones que necessiten orientació per poder donar resposta a les seves necessitats particulars. En la SIOP s’atendrà amb cita prèvia els ciutadans que necessitin aquest acompanyament per decidir sobre el seu futur. Les famílies tenen un paper important en l’acompanyament dels seus fills en la tria de l’itinerari professional però és important també que es fomenti l’autonomia dels joves per prendre la decisió sobre el seu futur.



S’han planificat diverses activitats que fan de reforç a la tasca orientadora. Aquestes activitats es desenvolupen tant de manera individual com en grup i pretenen donar elements de reflexió per a prendre les decisions educatives amb més arguments i reduir-ne les errades. Les activitats que responen a aquest objectiu i que s’adrecen a alumnat o bé a ciutadania que vol decidir sobre sortides formatives són les de:




-Com ens preparem per a les professions del futur?



-Tens clar de què vols estudiar o treballar?



-Espai pràctic de consultes sobre estudis universitaris.



-Espai de consulta sobre mobilitat internacional per a joves.



-Espai de consulta sobre altres formacions professionalitzadores.



-Sessions específiques dels estudis de la comarca pel que fa a cicles formatius i programes de formació i inserció.




A més dels estudis que es poden cursar a les escoles d’adults, batxillerat i demés oferta formativa.




Les activitats que s’adrecen a famílies i que volen proporcionar informació sobre sistema educatiu, opcions d’estudi i tenir elements de reflexió per a la presa de decisions són:




-Espai de consulta per a famílies.



-Xerrada: No sap què fer! Com podem ajudar els nostres fills i filles?






Economia social i emprenedoria col·lectiva




Cada vegada més els nous reptes socials posen de manifest noves maneres d’entendre el món laboral, quines estratègies són les que es demanaran en un futur i com es poden començar a desenvolupar a les aules. Seguint aquesta premissa, s’han dissenyat dues activitats per donar eines al professorat sobre com treballar aquests aspectes a l’aula i, també, pel que fa a l’alumnat, sobre com aprendre a treballar de manera col·lectiva.




També cal destacar la realització d’activitats adreçades a professionals de l’educació, formació, orientació i ocupació. Així com la presència d’algunes empreses de la ciutat que explicaran com fan els processos de selecció per tal de saber quines són les competències més sol·licitades en el mercat de treball.




El TecnoCampus Mataró-Maresme té un paper important en la SIOP i s’han programat tallers que pretenen incentivar l’interès per diferents àmbits com l’educació física, l’enginyeria mecànica, l’electrònica, les ciències de la salut, la logística, el turisme, l’economia o el màrqueting.




Fora d’aquesta setmana, també s’han programat les Jornades de portes obertes dels diferents estudis universitaris que es duen a terme des del TCM, que són el dissabte dia 27 d’abril, en les que es mostrarà als futurs estudiants com és el campus universitari i se’ls orientarà sobre les carreres que poden i volen estudiar. A més també es duran a terme visites guiades per les instal·lacions del parc, sessions informatives dels estudis i activitats lúdiques.






La SIOP està organitzada per la Direcció d’Ensenyament, el Servei d’Ocupació de Mataró (SOM), el Servei d'Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.




En el desenvolupament de la SIOP col·labora el Centre de formació d’adults Can Marfà, el Centre de formació d’adults Can Noè, el Centre de Recursos Pedagògics de Mataró del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme, l’Escola Freta, l’Escola Pia Santa Anna, l’Institut Alexandre Satorras, l’Institut d’Argentona, l’Institut Bisbe Sivilla, l’Institut Lluís Domènech i Montaner, l’Institut Miquel Biada, l’Institut Puig i Cadafalch, l’Institut Thos i Codina i Salesians Sant Jordi.