Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament celebrarà l'acte de lliurament dels Guardons Cultura Mataró 2016 el proper 6 d'octubre

Escoltar

L'Ajuntament celebrarà l'acte de lliurament dels Guardons Cultura Mataró 2016 el proper 6 d'octubre

Els guardons es lliuraran durant la "Nit de la Cultura"

L'Ajuntament de Mataró ha convocat la primera edició dels Guardons Cultura Mataró, el més alt reconeixement que dona la ciutat als seus creadors i agents culturals. La convocatòria neix amb el propòsit de premiar la creació, la recerca i la producció de qualitat realitzada a la ciutat i al territori, i de fomentar la cultura i les arts com a parts constitutives de la seva personalitat i identitat. 

 


El veredicte es donarà a conèixer durant la celebració de la Nit de la Cultura, acte d’homenatge a les figures, col•lectius i iniciatives més destacades de l’any 2016 i, en extensió, a totes aquelles persones dedicades a enriquir amb la seva tasca el panorama cultural i artístic mataroní. L’acte de lliurament dels Guardons Cultura Mataró, que tindrà lloc el divendres 6 d’octubre a les 20.30 h a la Nau Gaudí, estarà conduït pels Comediants i consistirà en una vetllada festiva on els guardonats d’enguany rebran el reconeixement que distingeix el seu compromís amb la cultura i el seu treball.

 


Entre el mes d’abril i el mes de juny es va obrir un procés de presentació de candidatures en el qual hi va poder participar el conjunt de la ciutadania. La selecció dels guardonats la va fer un jurat integrat per sis persones de reconegut prestigi vinculades a l’àmbit de la cultura i de les arts, mitjançant l’avaluació de les diferents propostes rebudes.

 


El jurat de la primera edició dels Guardons Cultura Mataró ha estat presidit pel periodista i escriptor mataroní Manuel Cuyàs, que també n’és el portaveu. Els integrants del jurat són l’aleshores director general de Cultura Popular de la Generalitat i actual conseller de Cultura, Lluís Puig; la directora del Centre d’Art la Panera, Cèlia del Diego; la directora de l’àrea de cultura de La Pedrera, Marga Viza; el director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau; i l’actor Joan Pera.

 


L’entrada a la Nit de la Cultura és lliure però l’aforament és limitat.






Les categories dels Guardons Cultura Mataró




De caràcter interdisciplinari, les categories dels Cultura Mataró engloben l’activitat desenvolupada en tots i cada un dels àmbits de la cultura i de la creació artística, com són les arts visuals i plàstiques, el disseny, les arts escèniques, la música, la literatura, el patrimoni i la cultura popular, entre d’altres. Els guardons s’estructuren en sis categories: Innovació i emprenedoria; Projecció de la ciutat; Compromís i cohesió social; Recerca i difusió; Trajectòria i personalitat mataronina; i Premi del jurat.




El passat 2 de juny es va tancar el període per lliurar les propostes a les candidatures de la primera edició dels Guardons Cultura Mataró. Podien presentar candidatures entitats, col•lectius i persones a títol individual.




Es va rebre un total de 67 propostes a figures, col•lectius, projectes i iniciatives de caràcter cultural per la seva contribució singular a la cultura de la ciutat.




Les propostes presentades es van repartir en funció de les diferents categories:




- Innovació i emprenedoria (11 propostes): Buc de Llibres; Dòria Llibres; Factea. Creacions i Produccions Teatrals; L’Orquestra de Mataró; La Destil•leria. Espai Cultural; Mateo Lara Jiménez; Murtra Edicions. Taller de gravat calcogràfic; Neil Harbisson [&Moon Ribas]; Pere Vàzquez Maltas; Restauracions Policromia; Verkami.




- Projecció de la ciutat (11 propostes): Antoni Vilà i Alsina; Care Santos; Colla Castellera Capgrossos de Mataró; Colles Sardanistes Repuntejant; Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern; Foment Mataroní; Fundació Carmen i Lluís Bassat; Germandat Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors; La Riera (Telenovel•la de TV3); Museu Obert (Unió de Botiguers de Mataró); i Sala Cabanyes.





- Compromís i cohesió social (15 propostes): Associació Cultural de Cerdanyola; Associació el Llibre Viu; Can Fugarolas. Taller de reparacions socials, culturals i sostenibles; Casa de Andalucía; Col•lectiu Migrades; Cooperativa Cafè de Mar; Cronopis. Espai de Circ de Mataró; Fem Santes, llibre per guixar (Gemma Pont); Fundació Iluro; Fundació El Maresme; Projecte “4cordes”; Residència Mare Nostra; Sala Cabanyes (Musical “Mamma Mia”); Taller d’idees (Mostra d’Art Social); i Voluntariat del calendari festiu de Mataró.

 


- Recerca i difusió (11 propostes): Alícia Framis; Arxiu Comarcal del Maresme; Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró; Col•lectiu Hotel Elèctric; David Santaeulària (Projecte de comissariat de l’exposició Jaume Sans. La seducció de les avantguardes); Joaquim Llovet; Maria Salicrú-Maltas; Museu Arxiu de Santa Maria; Nicolau Guanyabens i Calvet; Pilar González-Agapito i Planeta Lletra.

 


- Trajectòria (19 propostes): Albert Pera i Segura; Antoni Vilà i Alsina; Associació de Pessebristes; Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró; Campaners de Mataró; Carles Maicas i Vallès; Casa de la Música; Foment Mataroní; Georgina Blanch Tamayo; J. B. Parés “Parés de Mataró”; Joan Vives i Bellalta; Joaquim Llovet i Verdura; Les Santes. Fem-ne Festa Major / Grup de teatre independent Xaloc; Lluís Josep Comeron; Manuel Cusachs i Xivillé; Marcel Olm; Maria Rovira; Miquel Puigdellívol; Pere Casanovas; i Pere Pascual “Pic”.

 


El Consell de Cultura de Mataró, format per representants d’entitats culturals de la ciutat, també va fer propostes als guardons, tal com s’especificava a les bases.