Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ateneu Cooperatiu del Maresme atén 765 usuaris i ajuda a constituir 8 projectes d'economia social en 8 mesos

Escoltar

L'Ateneu Cooperatiu del Maresme atén 765 usuaris i ajuda a constituir 8 projectes d'economia social en 8 mesos

El projecte, ubicat a Cafè de Mar, es va posar en marxa el passat mes de gener per impulsar iniciatives d'economia social i cooperativa al Maresme

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme, ubicat a Cafè de Mar, ha atès 765 usuaris, ha ajudat a constituir 8 projectes d’economia social i ha aconseguit 15 insercions laborals durant els primers 8 mesos de funcionament.

 


El projecte, un dels deu que formen part de la xarxa impulsada per l'Ajuntament de Mataró amb el suport del Consell Comarcal del Maresme i finançat pel Departament de Treball arreu de Catalunya, es va posar en marxa el passat mes de gener per impulsar iniciatives d’economia social i cooperativa a la comarca del Maresme. En aquests mesos, l’Ateneu Cooperatiu ha visitat 25 dels 30 municipis del Maresme per donar-se a conèixer i establir-hi col•laboracions. S’han instal·lat dos punts informatius al territori -a Tordera i al Masnou- i n’hi ha dos més de programats a Sant Andreu de Llavaneres (14 de setembre) i a Canet de Mar (20 de setembre).

 


En l’àmbit formatiu, s’han dut a terme 48 hores de formació sobre la fórmula cooperativa, 4 tallers per a joves de Canet de Mar, Palafolls i Mataró - participants en el programa ‘Joves per l’ocupació’ promogut pel Consell Comarcal del Maresme-.

 


L’Ateneu Cooperatiu del Maresme ha organitzat directament set actes propis de sensibilització com una xerrada sobre cooperatives d’habitatge, cinefòrums, “cafès cooperatius”, classes obertes amb la participació de diverses cooperatives del territori.... Aquestes activitats han estat adreçades a diferents públics: infants, estudiants universitaris, emprenedors i públic general.

 


En aquests vuit mesos, s’han dut a terme també reunions amb diferents agents per donar a conèixer el projecte i establir col•laboracions amb PIMEC, FAGEM, Col•legi de Gestors i Administradors de Catalunya, XESMataró, Cambra de Comerç de Barcelona, Ateneus Cooperatius del Barcelonès Nord i Vallès Occidental o l’Associació Almadrava, amb un coworking a La Calàndria d’El Masnou. S’han editat onze materials específics, entre els quals dossiers adreçats a emprenedors, gestors i prescriptors públics.

 


Les activitats vinculades a l’Ateneu Cooperatiu del Maresme segueixen aquest mes de setembre fent especial incidència en la formació. Així, a finals de mes tindran lloc un seguit de tallers sobre emprenedoria col•lectiva a Cafè de Mar adreçats a alumnes de l’Institut Miquel Biada i l’Escola Pia Santa Anna.

 




Promoure l’economia social i cooperativa





L’Ateneu Cooperatiu del Maresme treballa per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promociona la fórmula cooperativa i de les Societats Anònimes Laborals per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament. El projecte, dotat amb un pressupost de 197.772 euros pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la seva posada en marxa aquest 2017, compta amb el suport de diverses organitzacions entre les que figuren el Consell Comarcal del Maresme, la Càtedra d’Economia Social de la Fundació TecnoCampus, la Fundació TecnoCampus, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.

 


Amb un pressupost de 3,3 milions d’euros per al conjunt de Catalunya, la iniciativa del Departament consisteix en la creació d’una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals per enfortir l’economia social i cooperativa en el marc del programa AraCoop.

 


Aquesta Xarxa d’Ateneus Cooperatius suposa el naixement d’espais de coordinació, aprenentatge, innovació, creació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa a cada territori. A més, els Ateneus Cooperatius esdevenen punts de referència al territori amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa per avançar col•lectivament cap a una societat més justa i cohesionada.