Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes amplien els dispositius per tenir una Festa Major més segura

Escoltar

Les Santes amplien els dispositius per tenir una Festa Major més segura

El “Desvetllament Bellugós” i el “No n’hi ha prou” comptaran amb un dispositiu d’assistència sanitària i de control d’accés



Les Santes són considerades una de les millors festes majors de Catalunya. L’any 2010 van ser declarades Festa patrimonial d’Interès nacional i han estat inclosesdins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La història, la participació ciutadana i la programació han fet augmentar els darrers anys l’assistència de públic als actes. És per això que l’Ajuntament de Mataró, com a organitzador de la festa, ha d’atendre les lleis i normatives d’aplicació en l’àmbit dels espectacles públics i les activitats recreatives i adoptar les mesures necessàries per fer entre tots unes Santes més segures.




L’Ajuntament seguirà prenent les mesures de seguretat per evitar al màxim els riscos de la festa i ampliarà la seguretat amb uns dispositius especials que s’aplicaran al “Desvetllament Bellugós” del dia 25 de juliol i al “No n’hi ha prou” de la nit del 28 de juliol. La nit del 25 es muntaran 12 controls d’accés a un perímetre que concentrarà els principals carrers del centre de la ciutat, adjacents a La Riera. El dispositiu es repetirà el dia 28 però només en quatre punts d’accés, els que permeten arribar a La Riera, davant l’Ajuntament. Als controls d’accés se supervisarà que ningú hi entri envasos de vidre o d’altres objectes o materials que es puguin considerar perillosos per al bon desenvolupament de l’acte. Es recomana als assistents que, en la mesura del possible, accedeixin amb temps a l’espai, evitin dur motxilles que ocupen espai i poden dificultar la mobilitat, no portin vidre i portin un calçat còmode.




La nit del 25 de juliol, prop de 500 persones treballaran per la seguretat ciutadana. Aquest ampli dispositiu està format per Policia Local, Mossos d’Esquadra, seguretat privada, preventiu sanitari, neteja viària, personal tècnic, Protecció Civil, bombers, ADF’s i personal auxiliar.




Tots els aspectes relacionats amb la seguretat de les diferents activitats de Les Santes es treballen des de la Comissió Tècnica de Seguretat que l’Ajuntament organitza amb tots els serveis implicats: Direcció de Cultura, Policia Local, Protecció Civil, Mobilitat i Espais Públics, amb la col•laboració dels Equips de Suport, Adf’s, Bombers i personal del preventiu sanitari. En els darrers anys, ja s’han anat aplicant noves mesures per minvar els riscos durant la festa com és el cas d’una programació paral•lela a la Nit Boja, per contrarestar la gran concentració de persones que s’aplega la nit del 25 a la ciutat, o la instal•lació des de l’any passat de nous mòduls de WC’s en els principals espais de la festa per minimitzar els riscos associats al respecte a la salut pública. Fa uns anys, s’han iniciat diferents campanyes de sensibilització i de consum responsable a la festa, així com la campanya “Desvetlla’t bé” que treballa amb les colles institucionals de Mataró el respecte a les figures i a l’acte del Desvetllament Bellugós amb els alumnes de les escoles i instituts de la ciutat. Enguany s’afegeix una nova campanya amb el nom de “No és no” que lluita per evitar les agressions sexistes durant les festes.




La Comissió Tècnica de Seguretat treballa per controlar els riscos de la concentració de persones en determinats espais amb mesures com el control del nombre de persones que accedeixen a una activitat concreta; adoptant un dispositiu sanitari adequat a cada activitat que pot arribar a necessitar la instal•lació d’hospitals de campanya, punts d’assistència sanitària i vehicles de transport sanitari; així com la instal·lació de barreres que no permetin l’accés a vehicles a determinats espais amb alta concentració de persones i evitar l’accés a determinats actes amb ampolles de vidre o ampolles de PVC grans, entre d’altres.