Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró commemora l’Any Joan Peiró amb motiu dels 75 anys del seu afusellament

Escoltar

Mataró commemora l’Any Joan Peiró amb motiu dels 75 anys del seu afusellament

Durant el 2017 es faran una vintena d’actes culturals, acadèmics i institucionals



Una comissió ciutadana formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques han decidit celebrar l’Any Joan Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. La regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén; el representant del Grup d’Història del Casal, Jaume Vellvehí, i el portaveu de la comissió ciutadana "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)”,Carles Estapé, han presentat avui 14 de febrer el programa d’actes de l’Any Joan Peiró en el Cafè de Mar. 




Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942) va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.






La programació




La vintena d’actes que s’han programat començaran aquest mes de febrer i s’allargaran durant tot el 2017. Entre ells destaquen actes culturals com cine-fòrums, d’altres d’acadèmics com conferències i debats i alguns organitzats de manera conjunta com l’ofrena floral a la tomba de Joan Peiró, situada al cementiri mataroní d’Els Caputxins, que es farà el 24 de juliol quan va ser assassinat al poble valencià de Paterna el 1942.




La Comissió també impulsa l’entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró, l’anul•lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes, la instal•lació d’un monument en record al moviment cooperatiu i a l’anarcosindicalista al Pati del Cafè Nou, així com l’acte musical i audiovisual Peiró42, que s’estrenarà a la tardor al Teatre Monumental i que compta amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals.




L’efemèride compta amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró qui destinarà 12.000 €.




La Comissió està formada per les següents entitats i organitzacions polítiques: Arran, Càtedra d’Economia Social al TecnoCampus, CCOO, CGT, Clack Audiovisual, Club d’Opinió Jaume Llavina, CNT, Comissió de la Memòria històrica de la Gent Gran, COS (Coordinadora Obrera Sindical), CUP, ERC, Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, Fundació Roca i Galés, Fundació Salvador Seguí, Fundació Unió de Cooperadors, Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Grup d’Història del Casal, Grup d’historiadors Jaume Compte, ICV, JERC, MEM, Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Òmnium Cultural-Maresme, Poble Lliure, PdeCat, Podem Eixample, PSC, UGT, Unió de Cooperadors de Mataró i Volem Mataró.




La Comissió de la Dignitat –que té per objectiu aconseguir el retorn als seus legítims propietaris de la documentació del règim franquista- s’ha volgut adherir a la Comissió ciutadana que rep el suport incondicional de tota la família Peiró.