Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró forma part de la direcció de la nova Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

Escoltar

Mataró forma part de la direcció de la nova Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

L'entitat, constituïda avui a Barcelona, està integrada per 31 ajuntaments de Catalunya

L’alcalde, David Bote, i la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, han participat aquest matí a l’acte formal de constitució de l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), celebrat a Barcelona. La nova entitat compta amb 31 municipis fundadors i Mataró és un dels nou ajuntaments que formen part de la Comissió Executiva. 

 


L’adhesió de la ciutat a la XMESS es va aprovar per unanimitat al Ple celebrat el passat 2 de març. L’Ajuntament de Mataró comparteix els objectius d’aquesta entitat i considera que aquesta adhesió oferirà suport per la posada en marxa i la consolidació de les polítiques de promoció de l’economia social i solidària que es porten a terme actualment a la ciutat, com per exemple el Viver i la Llançadora, iniciatives que es duen a terme al Cafè de Mar .

 


Mataró, ciutat amb una llarga tradició cooperativista, també entén que formar part d’aquesta xarxa també és una bona oportunitat per poder compartir amb la resta de municipis adherits les accions que s’impulsen des de Mataró per promoure l’economia social i solidària i posar-les en valor. Algunes d’aquestes iniciatives són la celebració de la Setmana Social i Solidària que va tenir lloc al novembre de 2016; l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, ubicat al Cafè de Mar i que forma part de la xarxa impulsada pel Departament de Treball; o la convocatòria de la Beca Joan Peiró de la Fundació Unió de Cooperadors, que té per objectiu fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer.



 

Objectius de la XMESS




L’objectiu fundacional de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l’acció conjunta dels diferents municipis alhora d’impulsar polítiques públiques.

 


Es tracta, doncs, d’intensificar una estratègia territorial compartida, per fer de l’Economia Cooperativa, Social, Solidària (ESS) un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d’ocupació de qualitat i, en definitiva, d’impuls d’un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.

 


La primera aliança municipal per impulsar i compartir experiències d’ESS treballarà per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, orientades a l’eficiència i amb un alt retorn social, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.

 


Es tracta d’explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos del territori i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.

 


Els ajuntaments que han participat a l’acte fundacional de la XMESS són 31, després que els plens municipals respectius ho hagin aprovat: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sana Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Dalt. D’altres ajuntaments preveuen associar-se al llarg de les properes setmanes i mesos.

 


El Pla de Treball 2017-2019 que s’ha marcat la XMESS té tres línies estratègiques d’actuació: ajudar a enfortir l’economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l’àmbit per part dels seus membres.

 


Per tirar endavant el Pla, s’ha elegit una Comissió Executiva formada pels municipis de Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, representativa de la diversitat territorial i de la dimensió dels municipis membres de la xarxa.







Antecedents de la XMESS




L’impuls per crear la XMESS arrenca de la I Trobada internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona el 22 i 23 d’octubre de 2015. Durant la jornada, es donà a conèixer el manifest titulat “Cap a una Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària”, al qual s’adheriren ja disset municipis. Així mateix, els ajuntaments de Badalona, Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet es van constituir en el grup impulsor d’aquesta entitat.

 


D’aleshores ençà han tingut lloc diverses reunions de treball amb participació tant dels representants polítics com del personal tècnic dels diferents ajuntaments que han permès definir com ha de ser la Xarxa així com elaborar la proposta d’Estatuts i el Pla de treball del 2017-2019 de la Xarxa. Aquests aspectes han estat debatuts i consensuats en el marc de tres trobades: el 16 de març a Badalona, el 10 de juny a Sabadell i el 30 de novembre a Santa Coloma de Gramenet, organitzades pels ajuntaments respectius.