Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró homenatja Joan Peiró en el 75è aniversari del seu afusellament

Escoltar

Mataró homenatja Joan Peiró en el 75è aniversari del seu afusellament

El sindicalista és Fill Adoptiu de Mataró, que li farà un monument

L’alcalde, David Bote, acompanyat per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, entre altres autoritats, va participar ahir a l’ofrena floral i acte d’homenatge a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró, en el seu 75è aniversari del seu afusellament.

 


L’acte, que va tenir lloc davant el nínxol del sindicalista al Cementiri Municipal dels Caputxins, formava part del programa d’activitats amb motiu de l’Any Peiró, que està impulsat per una comissió ciutadana formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques.




L’homenatge va incloure una glossa sobre Joan Peiró, la lectura del resum del seu judici sumaríssim, l’enlairament de 8 salves en forma de coets en honor a Peiró i els altres 7 membres de la CNT afusellats a Paterna, i la lectura de 6 textos del cooperativista. Seguidament es va fer l’ofrena floral, i va cloure l’acte Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró.




Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942) va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.




Peiró és Fill Adoptiu de Mataró i l’Ajuntament té previst instal•lar-hi aquest any un monument en record a l’anarcosindicalista i al moviment cooperatiu.