Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura l’exposició “Josep Puig i Cadafalch. Visió, Identitats i Cosmopolitisme”, acte central de l’any Puig i Cadafalch 2017

Escoltar

Mataró inaugura l’exposició “Josep Puig i Cadafalch. Visió, Identitats i Cosmopolitisme”, acte central de l’any Puig i Cadafalch 2017

L’exposició dedicada a l’arquitecte mataroní s’inaugura el 17 d’octubre, dia del 150 aniversari del naixement de l’arquitecte i polític mataroní





La regidora de Cultura, Núria Moreno, ha assistit avui, 16 d’octubre, a la presentació a la premsa de l’exposició “Visió, identitats i cosmopolitisme” sobre la vida i obra de l’arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch. La mostra, que està instal·lada a Can Serra – Museu de Mataró, s’inaugurarà oficialment el dimarts 17 d’octubre, a les 19.30 h, el mateix dia que fa 150 anys del naixement del mataroní il·lustre. A la visita han assistit la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, i la comissària de l’exposició, Lucila Mallart, que han projectat aquesta exposició per apropar-se a Puig i Cadafalch des d’una forma interdisciplinària.




Aquesta exposició, co-produïda amb la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és un dels actes centrals que s’organitzen, arreu de Catalunya, en el marc de la celebració del 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch (Mataró 1867 – Barcelona 1956 ) i del centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.


 




Figura polifacètica




Un dels objectius d’aquesta exposició i dels actes que s’han programat arreu de Catalunya durant aquest 2017, any Puig i Cadafalch, és precisament donar a conèixer al personatge més enllà de la seva faceta més coneguda com a arquitecte modernista. Home polifacètic també va ser polític, historiador, arqueòleg, urbanista, dissenyadors d’exposicions, entre d’altres facetes.




L’exposició a Mataró, la seva ciutat natal, posa la mirada en tres aspectes fonamentals de l’obra de Puig i Cadafalch. En primer lloc, hi ha els aspectes de la visió de ciutat que tenia el mataroní i que va aplicar en els treballs sobre el clavegueram de Mataró; l’obertura de la Via Laietana i els règims de visualitat en la ciutat contemporània i el Palau de Llum de l’Exposició de Montjuïc celebrada el 1929. També hi ha una part de l’exposició que mostra l’interès de Puig en l’evolució dels estils arquitectònics i com va estudiar la història, el significat de les tradicions ibèriques i les relacions entre aquestes identitats i la seva plasmació arquitectònica. En aquesta segona part de l’exposició es mostren relacions inèdites entre les iconografies gòtiques i els esgrafiats modernistes i l’important treball documental del repertori iconogràfic de l’art a Espanya. Per últim, hi ha l’apartat dedicat a mostrar que Puig i Cadafalch va ser un home cosmopolita i referent acadèmic a diferents universitats internacionals amb els itineraris pels Estats Units; Balcans i Escandinàvia, com a exemple.






Com a complement de l’exposició, i en el marc de la celebració dels 75 anys de la constitució del Museu de Mataró, un nou àmbit expositiu ubicat a la Sala Noble de Can Serra, mostra la relació de Josep Puig i Cadafach amb els antecedents i origen del museu,així com la seva estreta vinculació amb l’Associació Artístich- Arqueològica Mataronesa.






Horari i activitats




Aquesta exposició es podrà visitar del 17 d’octubre del 2017 fins a l’1 d’abril del 2018. L’horari de Can Serra Museu de Mataró és dimarts a divendres, de 17 h a 20 h, els dissabtes d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h i els diumenges i festius d’11 h a 14 h. El primer diumenge de cada mes hi ha activitats familiars, a les 12 h, i també hi ha visites guiades el primer dissabte de cada mes a les 18 h.