Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inverteix prop de 2 milions d’euros en actuacions de la Llei de barris a Rocafonda-El Palau-Escorxador

Escoltar

Mataró inverteix prop de 2 milions d’euros en actuacions de la Llei de barris a Rocafonda-El Palau-Escorxador

El 50 % de la inversió serà finançada per la Generalitat



L’Ajuntament de Mataró té previst invertir durant aquest any prop de 2 milions d’euros en actuacions emmarcades en la Llei de barris a l’àmbit de Rocafonda-El Palau-Escorxador, finançades al 50 % per la Generalitat. Els projectes a executar són la remodelació de la plaça de Joan XXIII, la reurbanització d’un tram de la ronda de Miguel Cervantes, i una nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació, instal·lació d’ascensors i millores en les comunitats de veïns, a més de donar continuïtat a diferents programes socials. L’alcalde, David Bote, i el vicepresident del Govern de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, han visitat avui els barris on es desenvoluparan aquestes actuacions.


 

Mataró reactiva així algunes de les inversions en obra previstes al Projecte d’intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador que havien quedat pendents per la manca de capacitat per invertir dels darrers anys. El projecte integral preveia una inversió de fins a 13,8 milions d’euros a partir de 2007, la meitat (6,9 milions) subvencionada per la Generalitat.

 

Entre les actuacions més destacades de la Llei de barris en aquest sector de la ciutat, Mataró ha urbanitzat el parc de Rocafonda i ha rehabilitat l’Escorxador per acollir la Biblioteca Antoni Comas, a més d’altres obres i programes socials. A 1 de maig de 2017 les actuacions previstes inicialment s’havien executat en un 78,59 % (que equival a 10,8 milions d’euros d’inversió ja realitzada). L’Ajuntament té de marge fins a 31 de desembre per finalitzar actuacions pendents de la Llei de barris amb l’objecte que puguin acollir-se al finançament de la Generalitat.

 

 

Remodelació de la plaça de Joan XXIII

 

La plaça actual presenta un desnivell de 4 m entre el punt més elevat i el més baix. La proposta de remodelació preveu rebaixar aquest desnivell i facilitar l’accés a la plaça. A la banda de dalt el desnivell es resoldrà amb rampes, escales i grades, mentre que a la banda inferior, la plaça quedarà integrada amb el carrer de Joan Miró, amb accés a peu pla.

 

A la zona central de la plaça s’instal·laran jocs infantils. La superfície total d’actuació és de 3.240 m², ja que inclou també actuar sobre els carrers de Joan Miró o de Martin Luther King.

 

 

Reurbanització de la ronda de Miguel de Cervantes

 

Pel que fa a la reurbanització de la ronda de Miguel de Cervantes s’actuarà en el tram comprès entre la carretera de Mata i el carrer de Francisco Herrera. Es preveu la urbanització de voreres al costat de la riera de Sant Simó, amb la instal·lació de nou enllumenat, arbrat i mobiliari urbà, i la pavimentació amb asfalt sonoreductor.

 

També es consolidarà el carril bici, es milloraran 8 passos de vianants i l’accés a les Cinc Sènies, i s’ordenaran els estacionaments existents al costat de la riera de Sant Simó amb aparcaments en semi-bateria. Es preveu igualment l’arranjament i millora de la xarxa de clavegueram i del centre transformador existent a l’àmbit. Complementàriament, es retiraran 27 contenidors soterrats a la ronda de Rafael Estrany i es reposarà el paviment de llamborda de la calçada.

 

Les propostes de remodelació de la plaça i reurbanització de la ronda es van presentar dimarts passat al Consell territorial de Rocafonda-El Palau-Escorxador. Es preveu que les dues actuacions tinguin un cost conjunt aproximat de 970.000 €, que comencin al mes de setembre i estiguin enllestides a final d’any.

 

 

Ajuts a la rehabilitació

 

A banda de les dues actuacions urbanístiques, l’Ajuntament ha publicat i té en marxa la convocatòria per a la concessió d’ajuts per a les obres de manteniment, rehabilitació i millora de l’accessibilitat d’habitatges en els barris de Rocafonda-El Palau-Escorxador. La convocatòria compta amb un pressupost màxim de 460.000 €.

 

L’Ajuntament podrà avançar fins el 75 % dels ajuts que atorgats ales comunitats. Entre les obres objecte de subvenció hi ha les actuacions de reparació de façanes, instal·lació d’ascensors, conservació de les parts comunitàries dels edificis, reparació d’estructures i instal·lacions. Les comunitats interessades poden adreçar-se a les oficines d’atenció ciutadana per obtenir informació i presentar les sol·licituds.

 

 

Programes socials

 

A banda de les obres previstes i els ajuts a la rehabilitació d’edificis d’habitatges, al 2017 l’Ajuntament invertirà 538.000 € per donar continuïtat als programes socials vinculats a la Llei de barris que s’han anat executant els darrers anys (enfortiment del teixit associatiu, socialització i participació en el temps de lleure dels joves de 12-18 anys, etc.).

 

 

Signatura al Llibre d'Honor

 

Prèviament a la visita a Rocafonda-El Palau-Escorxador, el vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha fet una visita institucional a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor de la Ciutat. Junqueras, acompanyat pel secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès; i el secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, s’ha reunit també amb l’alcalde i altres membres del Govern municipal per tractar de diferents temes que afecten el municipi.