Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró produeix una obra de teatre dedicada a Josep Puig i Cadafalch amb motiu del 150è aniversari del seu naixement

Escoltar

Mataró produeix una obra de teatre dedicada a Josep Puig i Cadafalch amb motiu del 150è aniversari del seu naixement

Pere Anglas dirigeix “L’home inacabat”, un reconstrucció escènica del pensament i obra de l’arquitecte, historiador d’art i polític nascut a Mataró



El 15 de setembre s’estrenarà “L’home inacabat”, una producció de la Direcció de Cultura que s’emmarca dins els actes commemoratius de l’Any Puig i Cadafalch. Dirigida per Pere Anglas i amb música de Joan Vallcorba, l’obra teatral reconstrueix el pensament i l’obra d’aquest mataroní polifacètic, tot fent un recorregut pels moments clau de la seva vida, des de l’època d’estudiant d’arquitectura fins al seu retorn de l’exili, l’any 1942. Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró acollirà les sis funcions de l’espectacle els dies 15, 16, 17, 22, 23 i 24 de setembre. 




Durant el 2017, Mataró i també nombroses poblacions catalanes celebren l’Any Puig i Cadafalch amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Amb aquesta obra teatral es vol promoure i popularitzar la figura de Josep Puig i Cadafalch en les seves tres vessants d’arquitecte, historiador de l’art i polític.




L’espectacle que proposa Pere Anglas situa l’espectador a Mataró l’any 1967, en la celebració del centenari del naixement de Puig i Cadafalch, quan les autoritats franquistes locals només autoritzen que es col·loqui una placa commemorativa a la seva casa natal. Una companyia de teatre independent no es resigna davant el que considera una injustícia i organitza un homenatge clandestí en forma d’obra de teatre.




Segons el director, l’obra està a cavall entre el teatre documental i el teatre èpic, i combina tant elements còmics com els poètics, tant els narratius com els dramàtics. El repartiment de “L’home inacabat” està format pels actors mataronins Xavier Alomà i Clara de Ramon, a més d’Edu Gibert i Josep Minguell.




Josep Puig i Cadafalch es defineix a les seves memòries com un home incomplet que estima més l’esbós que l’obra acabada, és l’home inacabat que s’ha fet a si mateix, sense acabar-se de completar del tot, però que ha gaudit del procés d’aprenentatge. Per això Pere Anglas proposa mostrar tot el vessant creatiu i la faceta política del mataroní il·lustre tot explorant la dimensió humana, política i cultural del seu temps.




Puig i Cadafalch va ser el segon president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1923) i va desplegar les polítiques iniciades pel seu predecessor i amic Prat de la Riba, creant institucions culturals, expandint les infraestructures del país i millorant els models d’explotació agrària.




Destaquen, durant la seva etapa al capdavant de la institució, la creació de l’Escola d’Alts Estudis Comercials, la xarxa de biblioteques populars, l’Escola d’Infermeres Auxiliars i el servei Meteorològic de Catalunya, l’Escola Industrial de Teixit de Punt a Canet de Mar, la Biblioteca de Catalunya o el Museu d’Arts Decoratives i d’Arqueologia al Parc de la Ciutadella, entre moltes altres iniciatives. També va impulsar l’estudi sistemàtic dels monuments del país per poder analitzar-los i catalogar-los. Com a estudiós de l’art, es va especialitzar en art romànic i va assolir una fama internacional de reconegut prestigi.




“L’home inacabat” és una producció de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que compta amb la col•laboració de la Generalitat de Catalunya.






Venda d'entrades




Les entrades tenen un cost de 6 € i es poden adquirir a les oficines de Cultura de dilluns a divendres, de 9 h a 14 h i de dimecres a divendres de 18 h a 20 h; al web entradesculturamataro.cat i a la taquilla des d’una hora abans de l’espectacle.