Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reactiva la rehabilitació i la millora de l’accessibilitat dels edificis de la Llei de Barris Rocafonda-El Palau

Escoltar

Mataró reactiva la rehabilitació i la millora de l’accessibilitat dels edificis de la Llei de Barris Rocafonda-El Palau

La novetat és que l’Ajuntament ofereix avançaments reintegrables a particulars



L’alcalde, David Bote; el regidor d’Habitatge, Joan Vinzo; i el president del Consell Territorial de Rocafonda-El Palau-l’Escorxador, Juan Carlos Jérez, han visitat avui, 11 d’octubre, les comunitats de veïns del carrer de Josep Goday, 20, i la del carrer de Joan Miró,14. Aquests són dos dels edificis que han obtingut subvencions per a les obres de manteniment, rehabilitació i millora de l’accessibilitat d’habitatges en els barris de Rocafonda-El Palau en el marc dels ajuts atorgats en base a la Llei de Barris. El pressupost màxim de la subvenció en aquesta convocatòria és de 460.000 €.




Les obres realitzades a l’edifici del carrer de Josep Goday, són estructurals i han obtingut un ajut de 119.532,63 €. Les millores al carrer de Joan Miró, amb un ajut de 27.665,53 €, són per rehabilitar la façana, les cobertes i patis de llum i la reparació d’instal•lacions i altres elements comuns de l’edifici.




El període per presentar les sol·licituds va començar el 6 de març i s’hi poden presentar les persones físiques, jurídiques o comunitats de propietaris legalment constituïdes que no tinguin deutes amb les administracions públiques. Fins ara s’han presentat 23 sol•licituds per un import de 543.747 €, superior als 460.000 € que preveu com a màxim l’ajut de la subvenció a aquesta convocatòria. De les 23 sol•licituds presentades se n’han concedit 18, que suposa actuar en264 habitatges i 32 locals en planta baixa.






Els ajuts




Els conceptes que se subvencionen en base a la Llei de Barris són la redacció de projectes tècnics i informes previs necessaris a l’actuació; les taxes per a llicències urbanístiques; els impostos sobre construccions, instal•lacions i obres; obres de reparació de façanes, estructures i elements comuns dels edificis i obres de millora de l’accessibilitat dels edificis com la instal•lació d’ascensors i supressió de barreres arquitectòniques. Els ajuts són d’entre el 50 % i el 100 % en funció del tipus de despesa:






Per portar a terme tota la tramitació, l’Ajuntament ofereix a través de l’Oficina de la Llei de Barris (carrer de Blai Parera, 6) i el programa de suport a les comunitats de veïns, un acompanyament en tot el procés rehabilitador. L’objectiu és facilitar la presentació de documentació a la convocatòria d’ajudes, la presa d’acords, la resolució de dubtes i la promoció de la corresponsablitat.






Avançaments reintegrables




A més d’aquesta convocatòria d’ajuts, l’Ajuntament ofereix aquest 2017 un nou instrument per a fomentar la rehabilitació i el manteniment dels edificis. Es tracta d’una línia de finançament (un micro-crèdit) adreçada a aquelles persones amb dificultats per accedir al finançament de les contribucions econòmiques (derrama) que els hi corresponen en relació a les obres de manteniment, rehabilitació o millora de l’accessibilitat d’edificis situats en els barris de Rocafonda i El Palau.




Els avançaments, que no tenen cap cost associat, són de 2.000 € com a màxim per habitatge i els diners seran ingressats directament a la comunitat que impulsa les obres de l’edifici. El termini màxim de devolució no superarà els 4 anys i les quotes no seran inferiors als 20 € mensuals. Les sol•licituds es poden fer al Servei d’Atenció Ciutadana o a l’Oficina Local d’Habitatge.






Llei de barris




L’Ajuntament invertirà durant aquest any prop de 2 milions d’euros en actuacions emmarcades en la Llei de barris a l’àmbit de Rocafonda-El Palau-Escorxador, finançades al 50 % per la Generalitat. A més d’aquesta nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació, s’estan a punt de començar les obres de remodelació de la plaça de Joan XXIII i la reurbanització d’un tram de la ronda de Miguel Cervantes, obres previstes pel Projecte d’intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador que havien quedat pendents per la manca de capacitat per invertir dels darrers anys.




Entre les actuacions més destacades de la Llei de barris en aquest sector de la ciutat, Mataró ha urbanitzat el parc de Rocafonda i ha rehabilitat l’Escorxador per acollir la Biblioteca Antoni Comas, a més d’altres obres i programes socials.