Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tindrà un monument a l’alcalde republicà Josep Abril

Escoltar

Mataró tindrà un monument a l’alcalde republicà Josep Abril

L’artista Perecoll farà una escultura en bronze representant una cadira foradada per 5 trets en record de l’afusellament, del qual avui es compleixen 78 anys

L’Ajuntament farà un reconeixement al que va ser alcalde republicà de Mataró i Fill Adoptiu de la Ciutat Josep Abril i Argemí amb un monument commemoratiu a la seva figura. Abril va ser alcalde de Mataró entre els anys 1931 i 1933 i avui, 16 de març, fa 78 anys que va ser afusellat.


 

L’Ajuntament ha encarregat a l’artista mataroní Perecoll la realització d’aquest monument commemoratiu, que serà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets i es col·locarà sobre una peanya de granit. La ubicació provisional que s’està estudiant està vinculada al carrer que porta el nom de l’exalcalde, situat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente.

 

El Ple municipal va aprovar per unanimitat l’abril de 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de Josep Abril i que simbolitzés el reconeixement de la ciutat a qui va morir pel fet d’haver-ne estat alcalde.El Govern municipal, format per PSC i CiU, tirarà endavant finalment la iniciativa, que l’abril de 2016 ERC-MES va continuar reivindicant presentant un prec al Ple.

 

 

Josep Abril i Argemí

 

Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1868 - Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Abril va ser qui va proclamar la II República a la ciutat.

 

Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1909), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència. El 16 de març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.

 

L’Ajuntament va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum el 16 d’abril de 2012 en un acte institucional. El títol el van recollir les nétes i la besnéta de l’homenatjat.