Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada una Proposta de resolució per millorar la promoció dels equipaments museístics municipals

Escoltar

Aprovada una Proposta de resolució per millorar la promoció dels equipaments museístics municipals

El Ple ha aprovat una Proposta de resolució presentada pel grup municipal d’ERC-MES per tal que l’Ajuntament millori la promoció museística i estudiï la manera de flexibilitzar els horaris d’obertura dels equipaments. La proposta va prosperar per unanimitat dels regidors presents al Saló de Sessions.

 


El text íntegre de la Proposta de resolució aprovada és el següent:

 


“El Ple municipal de maig de 2017 va aprovar per unanimitat una proposta presentada pel grup municipal de la CUP perquè Mataró s’adherís a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC).

 


La XATIC, amb seu a Terrassa, agrupa 24 municipis i té com a objectiu principal la promoció i la difusió del turisme industrial i, en concret, generar una línia d’actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d’activitat econòmica i cultural en l’entorn d’aquest tipus de turisme a Catalunya. A través d’una xarxa de mes de 50 museus, la XATIC ha aconseguit atraure més de 1,4 milions de visitants anuals.

 


Amb la seva incorporació, Mataró aporta edificis com la Nau Gaudí, una joia arquitectònica, seu cooperativista i espai expositiu i Can Marfà, una antiga fàbrica tèxtil que alberga la col•lecció Jaume Vilaseca, una de les més importants de l'Estat quant al sector del gènere de punt (maquinària, indumentària, publicitat, eines i documents).

 


La ciutat de Mataró, per altra banda ha superat aquest any 2017 els 100.000 visitants, amb un notable creixement respecte l’any anterior i amb un motor principal, que segons expressen els turistes, és el turisme cultural i a molta distància, el turisme de compres.

 


La pertinença a XATIC, per sí mateixa, no comportarà de forma espontània un increment significatiu de l’interès en Mataró.

 


De fet, segons hem pogut saber, el nombre de visitants de la col•lecció Jaume Vilaseca a Can Marfà ha experimentat un retrocés respecte l’afluència que registrava a la seva antiga ubicació al c/ Baldomer Vila.

 


La promoció de Mataró al web de Xatic es limita a Can Marfà i a la Nau Gaudí, mentre que altres ciutats fan una promoció molt més amplia i atractiva de les seves ciutats: incorporant les vertents cultural, museística, paisatgística i gastronòmica, a l’estrictament industrial.

 


A més, la col·lecció Jaume Vilaseca, compta amb un seguit de màquines que encara funcionen i que podrien contribuir encara millor a explicar de forma atractiva i comprensible una activitat productiva que ha estat important a la ciutat i també a la industrialització catalana. Aquest fet justificaria plenament la incorporació de Can Marfà al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), fet que segons tenim entès està previst però per motius burocràtics no s’ha pogut concretar.

 


Per altra banda, els horaris d’obertura dels Museus semblen insuficients, sobretot en els mesos d’estiu.

 


Nau Gaudí-Col·lecció Bassat. Obert de dimarts a dissabte de 5 a 8 del vespre

 


Ca l’Arenas-Centre d’Art del Museu de Mataró. Obert de divendres a diumenge de 18 a 21 hores

 


Clos Arqueològic de la Torre Llauder. Obert els dissabtes

 


Can Serra-Museu de Mataró. Obert de dimarts a diumenge de 18 a 21 hores

 


Can Marfà. Gènere de Punt-Museu de Mataró. Obert de divendres a diumenge de 18 a 21 hores

 


Sala d’Exposicions de Can Palauet. Obert de dimarts a diumenge de 18 a 21 hores

 




Per totes aquestes raons, el GM d’ERC-Moviment d’Esquerres proposem l'adopció dels següents

 


ACORDS:

 


Primer.- Aprofitant la potencialitat de la XATIC, l’Ajuntament presentarà la ciutat de forma global, oferint tot el seu ventall de possibilitats culturals, museístiques, paisatgístiques i gastronòmiques per atraure els visitants.

 


Segon.-L’Ajuntament de Mataró incorporarà Can Marfà Gènere de Punt al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

 


Tercer.- L’Ajuntament de Mataró estudiarà la manera de flexibilitzar els horaris d’obertura dels diferents espais i dels punts d’informació, per tal d’oferir una millor experiència als nostres potencials visitants.”