Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Marfà reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics del patrimoni fabril a Catalunya

Escoltar

Can Marfà reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics del patrimoni fabril a Catalunya

L’exposició “Espais Recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català” s’inaugura l’11 d’octubre al museu mataroní



El dijous 11 d’octubre s’inaugurarà a Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró “Espais Recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català”, una exposició que reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. Coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, es podrà veure a Mataró fins al 19 de febrer del 2019. 


 


“Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català”, és un projecte de l’arquitecte Ferran Pont fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya.

 


La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l'exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions.

 


El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

 


D’entre els elements patrimonials rehabilitats i representats a la mostra, n’hi ha 4 de la ciutat de Mataró: el propi Can Marfà (reconvertit en Museu de Mataró), Nau Gaudí (com a espai expositiu que acull la Col•lecció Bassat), l’Antic Escorxador (actual Biblioteca Antoni Comas) i la fàbrica Can Fàbregas del Paper -Vapor Nou (Escola Angeleta Ferrer), als quals s’han ampliat els continguts gràfics per a documentar-los amb més detall.

 


També, s’ha preparat un programa d’activitats, a més dels recursos habituals dels servei educatiu:

 


Divendres 9 de novembre a les 19 h es farà la presentació i taula rodona d’ “El Vapor Gordils en 3D”, un projecte de recreació en 3D del sector energètic de l’antiga fàbrica Gordils i Dalmau - Filatures Viñas. El projecte ha estat promogut per Port Mataró SL. Mirador del Maresme i gestionat per Solvia Desarrollos Inmobiliarios. Dissabte 10 de novembre a les 18 h hi haurà una visita guiada a la mostra a càrrec del comissari de l’exposició Ferran Pont, arquitecte. Aquestes dues activitats s’emmarquen dins la celebració de la Setmana del Turisme Industrial.

 


També hi haurà activitats familiars els dies 20 de gener i 17 de febrer a les 12 h, així com també es farà un taller de fotografia amb el nom “Fotografieu Can Marfà per tots els seus cantons!”, amb la fotògrafa Teresa Llordés per aprendre a captar els secrets dels edificis amb molta història.

 


Dissabte 26 de gener a les 12 h s’ha programat una visita comentada, “De fàbrica de paper a escola pública” amb Ferran Pont que també és l’arquitecte responsable de la rehabilitació de l’antiga fàbrica Can Fàbregas del Paper (Vapor Nou) com a equipament educatiu, Escola Angeleta Ferrer.