Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró ofereix un retrat de la ciutat a través de la mirada particular de l’artista Terri

Escoltar

El Museu de Mataró ofereix un retrat de la ciutat a través de la mirada particular de l’artista Terri

De l’1 de desembre al 19 de maig del 2019 a Can Serra s’hi podrà veure l’exposició "El Mataró d’en Terri (1918-2000)"

El dissabte 1 de desembre a les 19 h a Can Serra. Història de la Ciutat s’inaugurarà l’exposició "El Mataró d’en Terri (1918-2000)", un retrat de la ciutat de Mataró a través de la mirada particular i autodidacta d’en Terri, i de l’activitat social i cultural que va desenvolupar a la ciutat. La mostra, comissariada per Manuel Guerrero Brullet, celebra el centenari naixement d’aquest il·lustre mataroní i es podrà veure fins al 19 de maig del 2019.




Lluís Terricabres i Molera, popularment conegut com a Terri, va néixer a Manlleu el 1918, però ben aviat, el 1929, es va establir a Mataró amb la seva família. Fins a la seva mort (el 2000), Terri va desenvolupar una destacada i prolífica activitat cultural, artística i literària, molt rellevant.




Terri, artista, escriptor, agitador cultural, també conegut com “el manyà encès”, en l’expressió del periodista Manuel Cuyàs, que en va escriure la seva biografia, va ser un personatge ben popular i imprescindible en la vida cultural de Mataró.




Una de les iniciatives culturals més destacades de Terri va ser la fundació d'El Racó (1949), un espai a les golfes del Casal l'Aliança, on cada dissabte va organitzar, durant vint-i-nou anys, conferències dels més importants representants de la cultura catalana. Amb el suport, primer del poeta Josep Punsola i, després, de l’escriptor Joaquim Casas i Busquets i del catedràtic Antoni Comas, va aconseguir, en els anys difícils de la clandestinitat i de la represa cultural, que passessin per Mataró molts dels més destacats escriptors, historiadors, artistes, cantants, creadors i intel•lectuals del moment.




L’exposició, entre altres coses, mostrarà les escultures de ferro d’en Terri, realitzades a partir d’esbossos d’artistes, que Alexandre Cirici anomenà “ferros vinclats”, que van ser molt populars a la ciutat, així com les figures d’àngels. Autodidacte i artesà, Terri tenia una idea de l’art molt vinculada a l’ofici i a la cultura popular. Després dels ferros vinclats, a partir dels anys 60, va dedicar moltes exposicions a mostrar quadres de “cromets” que, seguint la tradició popular de fer composicions amb cromets editats comercialment, el van acostar al món de la infància, dels records i del joc.


 


 Cada àmbit de l’exposició compta amb un text, imatges, objectes i documents que situen al visitant en els diferents moments que van marcar la vida d’en Terri: l’arribada a Mataró, la feina, la república, la guerra, l’ingrés a la Model, el servei militar, el retorn a Mataró i les diferents activitats culturals en les qua va participar amb els amics i col•laboradors: el cinema, les exposicions, les conferències a El Racó..., fins a 20 àmbits.


 


Per completar la visió d’en Terri, s’inclou un vídeo, produït pel Museu de Mataró, amb els testimonis de la família i amics d'en Terri amb noms tan destacats com Manuel Cuyàs, periodista; Lluís Josep Comeron, director de cinema; Dolors Lamarca, bibliotecària i vídua d’Antoni Comas; Manuel Brullet i Agàpit Borràs, arquitectes; Jaume Simon, artista i aprenent del taller d’en Terri i Care Santos, escriptora, entre d’altres.


 


La mostra ha estat possible gràcies a la participació de la família, d’institucions, galeries d’art i particulars que han cedit obres d’en Terri i d’artistes que van exposar al Museu, els quals en va ajudar a promoure exposicions al Museu de Mataró als anys cinquanta, com: Eduard Alcoy, Joan Brotat, Joan Hernández-Pijuan Enric Planasdurà, Núria Picas, Josep M. Rovira-Brull, Antoni Tàpies, Carles Planell, Moisès Villèlia. També s’ha comptat amb la col•laboració de la Filmoteca de Catalunya, que ha proporcionat les pel•lícules d’Enric Fité Tares Eternes (1948), L’Esperit del Vent (1949) i Retorno (1951) en les quals Terri va participar com a actor i que es projecten al marc de la mostra.


 



 A principis del 2019 s’editarà una publicació que comptarà amb la reedició d’ “El manyà encès” (1985), la biografia d’en Terri escrita per Manuel Cuyàs, així com textos i imatges de l’exposició. Es complementarà amb articles que ampliaran la relació d’en Terri amb els personatges que més el van influenciar o amb els que hi va tenir més relació. Serà una coedició de l’Editorial Comanegra i l’Ajuntament de Mataró.


 


Durant el període de l’exposició i fins a la seva clausura al mes de maig es faran activitats familiars i tallers escolars, conferències, taules rodones i un cicle de cinema d’Enric Fité, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, que ajudaran a completar la visió del “Mataró d’en Terri”.