Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució per crear un banc de terres que preservi la gestió i coordinació del sector agrícola

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució per crear un banc de terres que preservi la gestió i coordinació del sector agrícola

El Ple ordinari d’octubre, celebrat dijous dia 4, va aprovar una Proposta de resolució presentada pel grup municipal de VOLEMataró perquè l’Ajuntament assumeixi el compromís de crear un Banc de terres que preservi la gestió i coordinació del sector agrícola o primari a la ciutat. La proposta es va aprovar amb els vots favorables del PSC, CiU, ERC-MES, C’s, CUP, VOLEMataró, PxC, ICV-EUiA i les dues regidores no adscrites; i les abstencions del PP.

 


El text íntegre de la Proposta de resolució aprovada és el següent:

 


“Un banc de terres per preservar l'agricultura maresmenca, tradició i sostenibilitat un banc de terres amb gestió mixta, terres privades i públiques. És de vital importància establir un acord documental dins d'un marc teòric, jurídic i pedagògic que ordeni, censi i preservi de forma controlada amb implicació de l'ajuntament, recursos de la Diputació i la Generalitat.

 


L'Ajuntament ha de motivar i impulsar un Banc de terres (B.D.T.) amb objectius molt clars, que a continuació passo a exposar:

 


• El primer repte al qual s'enfronten els pagesos en l'actualitat és la manca de regeneració. (Envelliment dels professionals del camp).

 


• La difícil rendibilitat de les petites explotacions agrícoles, fet diferenciador en tota Europa i compromís de la UE en mantenir i promoure el sistema Europeu enfront dels latifundis i grans explotacions tan agrícoles i ramaderes d'altres països. El repte, la innovació, la implicació de formació a través de l'educació, adaptació i coneixements de la mecanització i avenços tecnològics (donant suport als pagesos i ramaders), fer útils la superfície agrària del sector primari amb el tercer sector, cases rurals, comercialització de productes ecològics, xarxes col•laboratives, altres necessitats de viure la natura, especialment d'aquells que viuen a les ciutats. Recuperació d'oficis sostenibles, evitar la despoblació de territoris agrícoles, garantint els ecosistemes i les seves cures.

 


• Joves que cerquen una forma alternativa, horts, cura i manteniment dels boscos i solars a través de tradicions ramaderes més econòmiques i sostenibles. Es produeix un intent de retorn per part d'un sector “ d'urbanites” de diversos perfils professionals que aporten noves visions de la producció, el paisatge i responsabilitat de respecte a la natura, sumant il•lusió amb l'experiència dels agricultors habituals. Reptes a conquerir, la soledat dels pagesos, coneixements en Agronomia, gestió empresarial, recursos humans i coneixements i involucració de les administracions per realitzar amb acompanyament les gestions burocràtiques.

 


• Reconeixement social dels pagesos i ramaders, conscienciació social i campanyes informatives per fer valdre aquestes professions i la seva continuïtat.

 


• Donar força a l'agricultura ecològica, de proximitat i alternativa del territori, pràctiques transversals, economia social i solidària. Que potenciïn els projectes per les persones i amb les persones.

 


• Sectors de la societat contemporània reclamen nous models sociocultural, econòmics, compatibilitzant la seva necessitat de recerca i esbarjo en la natura amb les activitats quotidianes en les ciutats.

 


• Les inquietuds dels "nous inquilins del camp" genera una simbiosi i innovació entre el sector primari i el terciari. Trobar l'equilibri des del respecte ha de ser una Responsabilitat compartida entre administracions.

 


• Les administracions han de ser preparades per afrontar en un acompanyant pedagògic, professional i d'intersectors als possibles usuaris i empreses interessades en el sector primari. Disposant i fent efectiu el cens de terres i propietaris, creant espais comuns tan tècnics, tecnològics i humans que facilitin el coneixement i la comunicació. Així com fer un control de les activitats i projectes que es desenvolupin per tal de respectar les bases i respecte per la terra i el medi ambient.

 


• Fer anar aquestes xarxes amb eficiència obliga a una multi funcionalitat i diversificació econòmica que finalment crear feina tan necessària en la comarca i especialment en Mataró. Aquestes noves activitats, la recuperació d'altres sovint desenvolupant altres activacions com som les artesanies, productes típics i venda de proximitat (KM-0).

 


• Superar l'accés a la terra i aconseguir la separació entre explotació agrícola i propietat de la terra es un repte analitzar i equilibrar amb les complicitats complementàries de les administracions, dotades de coneixements tècnics i recursos (T. García,1987).

 


És per tot el exposat que des del nostre Grup Municipal VOLEMataró sol•licitem al ple de Mataró els següents acords:

 


1. Crear un Banc de terres a Mataró, acompanyat d’un mapa i registre de les terres municipals i privades. Perfectament acreditada i documentada. Incloure aquesta informació en la web de l’Ajuntament. Definint un parc agrari en el territori.

 


2. Coordinar la promoció a la ciutadania i als sectors implicats, explicació pedagògica i motivació de la necessitat d’un banc de terres. Estudiar les formules per crear les bases de concurs del possible Banc de terres.

 


3. Acordar i estudiar un pressupost municipal, que es sumi a les subvencions i coordinacions supramunicipals.

 


4. Iniciar un Estudi per incorporar a la FP, aprofitant la innovació, promoguda des de l’ajuntament per integrar estudis i branques relacionades amb l’agricultura, la ramaderia, explorant la possibilitat de crear l’escola de “ pastors”, per exemple.

 


5. Adquirir el compromís de crear una “Mesa de Bancs de terres municipal” amb representació de la pagesia, representació de grups ecologistes, representació d’experts juristes i representació del consistori amb l’objectiu de treballar per tirar endavant aquest projecte.

 


6. Proposar al consell econòmic i social aquesta proposta i valorar la seva intervenció en el Grup de treball.”