Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Abella del Museu de Mataró i la Nau Gaudí s’exposen a Amsterdam

Escoltar

L’Abella del Museu de Mataró i la Nau Gaudí s’exposen a Amsterdam

Els dos centres patrimonials mataronins col•laboren a una mostra sobre Gaudí que es pot veure al Museu Het Schip d’Amsterdam



L’empresa Aura Cultura ha organitzat una exposició sobre Antoni Gaudí al Museu Het Schip d’Amsterdam amb la col•laboració de la Nau Gaudí i el Museu de Mataró, que es podrà veure fins al 31 de març del 2019. S’hi mostra l’Abella de Gaudí, que des del 1998 forma part de les col•leccions del Museu de Mataró i diferents documents relacionats amb la Nau Gaudí i la Cooperativa Obrera Mataronense.


 


La mostra s’estructura en cinc apartats: 1. El Primer Gaudí: la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense; 2. La Casa Vicens: la natura com a font d’inspiració; 3. Evolució de les residències urbanes; 4. La Construcció; 5. L’obra d’art total.


 


Una de les últimes intervencions que Antoni Gaudí va realitzar a la Cooperativa Obrera Mataronense va ser el disseny l’any 1884 de l’estendard de la societat. De l’original només es conserva l’abella que coronava l’ensenya i que ara es pot veure a l’exposició temporal d’Amsterdam. L’escultura de l’abella va ingressar al Museu de Mataró pel llegat que l’artista mataroní Jordi Arenas i Clavell va deixar a la ciutat. A partir de diverses cròniques de l’època se sap que l’estendard presidia les festes i actes solemnes que es celebraven a la Cooperativa Obrera Mataronense.


 


A la mostra es presenten plànols, dibuixos, maquetes, fotografies i audiovisuals en relació a la Nau Gaudí i la Obrera Mataronense, s’exposen els originals o facsímils de: la litografia que explica la constitució de la cooperativa, l’alçat i la planta de l’edifici de la porteria i la nau de blanqueig, un dels plànols de les casetes pels treballadors, el dibuix del Casino, el dibuix de l’estendard i el bronze de l’abella que coronava l’esmentat estendard, provinent del Museu de Mataró. Hi ha també imatges de l’interior i l’exterior de la Nau i de les latrines.


 


“Gaudí & The Amsterdam School forma part d’una sèrie d’exposicions presentades anteriorment al Japó, Corea del Sud i Moscou, però és a Amsterdam on per primera vegada, la Nau Gaudí s’incorpora a una exposició internacional.