Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament tramita la protecció integral de la casa natal de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch

Escoltar

L’Ajuntament tramita la protecció integral de la casa natal de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch

L’aparició d’un plànol demostra que l’ampliació de l’edifici en la part del pati és obra de Puig i Cadafalch

L’Ajuntament està tramitant elevar la catalogació de la casa natal de l’arquitecte, historiador de l’art i polític mataroní Josep Puig i Cadafalch per protegir l’edifici de manera integral. Dijous passat, 1 de març, el Ple municipal va aprovar provisionalment el document que modifica el Pla especial del patrimoni arquitectònic per atorgar el nivell A de protecció a l’edifici, que afecta a la conservació de la façana, volum i estructura general de l’immoble.




La casa natal de Josep Puig i Cadafalch està ubicada al número 39 del Carreró i és de propietat privada. Es tracta d’una casa de cós entre mitgeres de planta baixa i dues plantes pis que està qualificada pel Pla General d’Ordenació com a sector residencial. Actualment només la façana principal està catalogada, amb nivell de protecció B/f.






Reivindicació ciutadana




L’any 2009 una campanya ciutadana impulsada pel Moviment Educatiu del Maresme va recollir 850 signatures i l’adhesió de 42 entitats perquè la casa es conservés, rehabilités i es destinés a centre d’interpretació sobre Josep Puig i Cadafalch.




El màxim nivell de protecció de la casa també va ser reclamat al 2016 per un grup de ciutadans en el marc de l’organització del l’Any Puig i Cadafalch, commemorat al 2017, i l’Associació d’Amics de Puig i Cadafalch va demanar així mateix la catalogació integral al Consell municipal del patrimoni arquitectònic i ambiental de Mataró. Al juliol de 2016, el consell va encomanar als serveis tècnics municipals l’exploració de mecanismes i eines necessàries per evitar la desaparició d’aquest bé.




Com a resposta a la reivindicació ciutadana, el 6 d’octubre de 2016 el Ple va aprovar iniciar els estudis i treballs de planejament necessaris per garantir una bona conservació, ús i destí de la casa. Des de llavors, una moratòria té en suspens els permisos d’obra i activitats vinculats a l’edifici.




Al 2017 la troballa a l’Arxiu nacional de Catalunya d’un plànol que fins llavors es desconeixia demostra l’existència d’una ampliació de l’immoble a la zona del pati que va ser obra de Josep Puig i Cadafalch. Per aquest motiu, el passat octubre es va aprovar inicialment per decret la modificació del Pla especial del patrimoni arquitectònic per augmentar la protecció de la casa que, durant el període d’exposició pública no ha rebut cap al•legació.




El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va informar favorablement al canvi el passat mes de gener. La modificació resta pendent ara de l’aprovació definitiva per part de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat.