Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Presó obre les portes per mostrar les primeres intervencions de rehabilitació

Escoltar

La Presó obre les portes per mostrar les primeres intervencions de rehabilitació

Els dies 21 i 22 d’abril els visitants podran conèixer la història de l’edifici, així com els projectes artístics del M|A|C



La Presó obre les seves portes per mostrar als ciutadans aquest immoble patrimonial de la ciutat, obra de l’arquitecte Elies Rogent. Dissabte 21 d'abril,  de 17 a 21 h, i diumenge 22 d'abril, d’11 a 14 h, es podran visitar l’edifici i les mostres instal·lades en els diferents espais, i també es faran visites guiades. 




Aquesta jornada de portes obertes representa una oportunitat per visitar aquest edifici després de ser buidat i un cop fetes les primeres intervencions en la seva rehabilitació, que han significat les actuacions pel que fa a la seguretat estructural, sanejament de tancaments i adequació de la planta baixa a la qual hi haurà l’accés. L’adequació de la primera planta està prevista en una segona fase.




Els dies 21 i 22 d’abril es podrà veure una exposició que explica la història de la Presó, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya al 2001, a partir de plafons, fotos i cartells. També hi haurà un espai de documentació amb informació dels diferents equipaments arquitectònics més destacats de la ciutat per posar en context l’edifici dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent. Per exemple, el visitant podrà saber que la Presó de Mataró (1858) va ser la primera de l'Estat espanyol que es va construir segons el sistema panòptic, que permet veure tot l'interior de l'edifici des d'un sol punt de mira, tota una innovació en els edificis penitenciaris de l’època. En una altra sala es podrà consultar la documentació i arxius trobats relacionats amb la Presó com és el cas de llibres que parlen de l’edifici, factures, expedients de les obres i fotografies, entre d’altres.





També es podrà veure la projecció d’un vídeo aeri de l’edifici fet especialment per a l’ocasió, així com una sala destinada a explicar el projecte del M|A|C, que des del seu naixement al 2013 té com a objectiu desenvolupar programes de recerca , producció i exhibició de projectes artístics contemporanis duts a terme per creadors i professionals locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.





El M|A|C és un laboratori de creació, un espai per a la producció i transmissió de les pràctiques artístiques contemporànies que dona visibilitat als processos de creació, propicia exposicions i activitats per a diferents públics i activitats pedagògiques diverses. Per explicar-ho al visitant, es mostrarà una selecció de projectes amb el segell del M|A|C que s’han fet des de l’inici de la seva activitat el 2014.





I per acabar hi haurà una sala destinada a mostrar alguns dels projectes del M|A|C mini, com és el cas d’”El relat d’una exposició”, entre d’altres. El M|A|C mini és un projecte que aplega totes les activitats educatives, de formació en forma de taller, projectes creatius, etc, que es fan amb nens i nenes de 3 a 12 anys.