Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Unió Europea injecta prop d'1 milió d'euros per impulsar l'smart tèxtil al Maresme

Escoltar

La Unió Europea injecta prop d'1 milió d'euros per impulsar l'smart tèxtil al Maresme

Els ajuntaments de Mataró i Calella, Eurecat i la Fundació TecnoCampus són socis d'un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial

L’alcalde de Mataró i president de la Fundació TecnoCampus, David Bote, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i el director general de negoci del centre tecnològic Eurecat, Miquel Rey, han presentat aquest matí el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme per impulsar l’smart tèxtil. El projecte, de prop de 2 milions d’euros, està subvencionat amb 951.857,62 € pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Catalunya 2014-2020.

Els PECT són projectes que persegueixen millorar la competitivitat d’un territori a través de les eines d’especialització i innovació en sectors d’activitat ja existents o en activitats emergents i amb força creixent i real en el territori. S’emmarquen dins de l’estratègia territorial de la Generalitat RIS3CAT d’aplicació de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització Intel·ligent a la realitat de Catalunya.

En el cas del PECT Mataró-Maresme, el sector que es vol impulsar és la innovació en el tèxtil, a Mataró, i la innovació amb l’esport, a Calella. El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró i participat activament per TecnoCampus Eurecat i l’Ajuntament de Calella, que desenvoluparan operacions emmarcades dins el PECT i cofinançades en un 50 % pels fons FEDER. També es podran beneficiar d’aquest projecte les empreses del sector del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme i els ajuntaments d’Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Premia de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt. 

Operacions del PECT Mataró-Maresme

L’Ajuntament de Mataró rebrà una subvenció de 95.175,34 € per coordinar el PECT Mataró-Maresme. Les operacions del PECT que rebran finançament dels fons europeus són:

-Reimagine Textile: Estratègia compartida entre TecnoCampus i Eurecat. El TecnoCampus liderarà la part d’emprenedoria, mentre que Eurecat farà el mateix amb la part d’innovació i transferència tecnològica. Quant a les accions liderades per TecnoCampus, tenen com a objectiu final convertir Mataró en un pol de l’emprenedoria i la innovació en el tèxtil, i es duran a terme amb una subvenció de 246.614,83 € dels fons FEDER. Quant al centre tecnològic Eurecat, rebrà una subvenció de 302.363,52 € per tirar endavant accions com el desenvolupament d’una nova plataforma que englobi tots els serveis a la producció tèxtil de Catalunya; la creació d’un espai comú al Maresme entre indústria, nous emprenedors, món educatiu especialitzat i societat civil, i l’organització i difusió d’esdeveniments, avenços i innovacions en el sector.

-Maresme Innova-Tech-Talent: Iniciativa per crear un ecosistema innovador a través del qual s’articulin iniciatives de transferència del coneixement tecnològic en l’àmbit de les indústries del disseny. L’objectiu d’aquesta operació desenvolupada per Eurecat i subvencionada amb 168.153,94 € és aconseguir una tèxtil catalana més connectada, més intel•ligent i innovadora, mitjançant el desenvolupament d’actuacions que derivin en una solució global, en termes d'innovació, millora de processos interns i col·laboració entre indústria, tecnologia i disseny.

-Sport City Lab: Operació impulsada per l’Ajuntament de Calella per convertir el municipi en un laboratori urbà d’innovacions tèxtils en l’àmbit de l’esport. La iniciativa, subvencionada amb 139.550 €, vol aprofitar el calendari de competicions esportives d’alt nivell i esdeveniments internacionals programades a Calella perquè el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport i es creï una reputació internacional com a “certified tester”, ja que es comptarà amb un gran valor afegit per als processos de recerca, verificació i homologació de l’R+D+I, com és la col·laboració del TecnoCampus, Eurecat i el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar.