Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament presenta la publicació de la peça teatral “L’home inacabat”

Escoltar

L'Ajuntament presenta la publicació de la peça teatral “L’home inacabat”

L’obra s’emmarca dins dels actes celebrats amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch



La regidora de Cultura, Núria Moreno, va presentar ahir, 6 de març, a la sala d’actes de Can Palauet, l'edició impresa de l'obra de teatre “L’home inacabat”, per tal de deixar constància d’aquest exercici de creació teatral i donar continuïtat a l’obra. Moreno ha estat acompanyada dels seus autors, Pere Anglas, director i autor teatral mataroní, i Joaquim Graupera, doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB). L’edició d’aquest llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de Voliana Edicions.





La peça teatral “Lhome inacabat” és una reconstrucció escènica del pensament i l'obra de Puig i Cadafalch i es va concebre amb el propòsit de contribuir a la popularització del personatge i de donar a conèixer la importància del seu llegat.





Construïda a partir d’una extensa recerca al voltant de la seva figura i del seu context històric, presenta el vessant més personal i humà del personatge, el d’un home amb una gran vocació social i amb un gran afany de crear i d’aprendre, que veu com tots els seus projectes es veuen estroncats pels batecs convulsos del segle XX. El d’un home que es defineix a si mateix com “l’home inacabat”, un home que estima més l’esbós que l’obra acabada i un home que s’ha de fer constantment a si mateix, com si la seva vida fos part del procés creatiu de la seva obra.





L’obra es va estrenar el 15 de setembre del 2017 a Can Gassol, emmarcada en el programa Fet a Mataró, que engloba els laboratoris de creació que es duen a terme a la ciutat així com una filosofia de suport als creadors i de foment de nous públics. Les representacions van tenir un gran èxit de públic, motiu pel qual s’ha decidit tornar a programar-la el 17 de març d’aquest 2018 a Can Gassol.





A més, tenint en compte el valor artístic i didàctic de l’obra s’ha considerat interessant iniciar una campanya adreçada als instituts de la ciutat, oferint diverses funcions a alumnes d’ESO i de Batxillerat i oferint un dossier didàctic amb el qual es pot treballar l’obra i el context històric en què s’emmarca.

L’acte de presentació de la publicació ha finalitzat amb la visualització del vídeo promocional de l’espectacle amb el qual es pretén donar a conèixer la peça teatral.






Any Puig i Cadafalch






L’any 2017 es va celebrar el 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.

Fill il·lustre de la ciutat de Mataró, Puig i Cadafalch és considerat una de les personalitats més destacades de la Catalunya contemporània. Intel•lectual polifacètic i treballador infatigable, el seu pensament i la seva activitat es concentren fonamentalment en tres facetes, com a arquitecte, polític i historiador de l’art, en les quals va esdevenir una figura primordial del seu temps.





El nom de Puig i Cadafalch és recordat principalment per haver esdevingut un dels arquitectes cabdals del Modernisme, però la seva obra arquitectònica allunyada cronològicament i estilísticament d’aquest corrent artístic, la seva tasca com a urbanista, el seu paper al capdavant de la política catalana o la seva contribució a l’estudi de l’art medieval i a la conservació del patrimoni cultural, són desconegudes per la gran majoria.





Mataró, ciutat natal de Puig i Cadafalch, es va sumar de forma molt significativa a aquesta commemoració mitjançant l’organització d’un ampli programa d’actes destinat precisament a aquest propòsit, donar a conèixer la seva figura en tota la seva magnitud i transmetre el valor excepcional del seu llegat.





L’Ajuntament de Mataró, junt amb la col·laboració de les diverses entitats i institucions culturals locals, així com de municipis veïns com Argentona, va impulsar nombrosos actes durant tot l’any, tals com exposicions, conferències, rutes i visites guiades, espectacles teatrals i activitats familiars i educatives. Propostes de diferent naturalesa i adreçades a tot tipus de públic, des del general fins al més especialitzat, que van contribuir a convertir la ciutat en un dels espais de referència de la commemoració.