Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova el III Pla d’igualtat de gènere per a la ciutadania 2018-2022

Escoltar

Mataró aprova el III Pla d’igualtat de gènere per a la ciutadania 2018-2022

El document mostra la voluntat política de continuar treballant en favor de les polítiques de gènere



El III Pla d’Igualtat de gènere per a la ciutadania de Mataró 2018-2022 (III PIGCM 2018-2022) es va aprovar en la Junta de Govern celebrada el 9 d’abril i es va donar compte en el Ple ordinari del mes d’abril, celebrat ahir 12 d’abril. El document mostra la voluntat política de continuar treballant en favor de les polítiques de gènere i afavorir la transformació de la ciutat en un espai més equitatiu i just per a tothom. 




Es tracta d’un instrument de planificació estratègica i marc de referència bàsic que és fruit d’un procés d’elaboració en el qual han participat els diferents serveis municipals, les entitats de dones, aquelles que treballen per la igualtat de gènere al municipi i altres agents socials de la ciutat.




El Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD) i el Consell Municipal per a la Igualtat Dona-Home, futur Consell Municipal per a la Igualtat de Gènere, són un servei i un òrgan de participació fonamental per aconseguir els objectius plantejats en aquest document i de treball per portar a terme les actuacions que es plantegen.






Perspectiva de gènere en el sentit + ampli




El III PIGCM aposta per una concepció de la perspectiva de gènere en el sentit més ampli i per tant integrarà totes les polítiques relacionades amb el gènere que es portaran a terme a Mataró: les d’igualtat dona-home i les polítiques de diversitat afectivosexual i de gènere. Durant la durada d’aquesta pla s’afegirà la diagnosi de la realitat LGTBI al municipi en la qual s’està treballant amb la campanya “Totes i tots som Mataró” ( www.sommataro.cat ) que ha començat aquest mes d’abril.




Les polítiques d’igualtat de dones i homes i les polítiques LGTBI tenen una conceptualització, una articulació i un nucli d’actuacions comuns: les lògiques que operen en les desigualtats i les violències que pateixen les dones al món són les mateixes que estigmatitzen, condemnen i persegueixen la lliure expressió d’identitats de gènere o les diverses maneres d’estimar de les persones. L’objectiu, doncs, de les polítiques de gènere és avançar en la superació de les lògiques heteropatriarcals.

En aquest pla, estructurat en set àmbits, es pretén superar la lògica de les polítiques assistencials, deixant de fer actuacions que situen permanentment dones, gais, lesbianes o persones transsexuals en posició de víctimes i reconeixent veritablement els drets de ciutadania de totes les persones situant-les al centre de totes les polítiques públiques.




Els set àmbits de treball d’aquest III PIGCM són:




-Impuls i comunicació de les polítiques d’igualtat de gènere




- Erradicació i prevenció de les violències de gènere




- Participació sociopolítica




-Ocupació i usos del temps




-Coeducació, formació i creació cultural




- Disseny de la ciutat, mobilitat i seguretat




-Salut i qualitat de vida






El seguiment i l’avaluació d’aquest III PIGCM es faran mitjançant la comissió tècnica del III Pla d’igualtat de gènere; el Consell Municipal d’Igualtat de Gènere; un informe de seguiment per a l’any 2020 i un informe d’avaluació final.